Ekonomija

Đukanović: Prijaviću Markovića, Sekulićevu, Pejovića i bivše rukovodstvo EPCG

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović saopštio je danas da će podnijeti krivične prijave protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke ekonomije Dragice Sekulić, vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica Veselina Pejovića, protiv svih članova bivšeg Odbora direktora na čelu sa predsjednikom Đokom Krivokapićem i bivšeg izvršnog direktora EPCG Igora Noveljića.

On je u video obraćanju istakao da je prošlo tek desetak dana od kada je došlo do promjena u EPCG, a već uočavaju teške zloupotrebe koje su se dešavale u prethodnom periodu.

Kako je rekao, Marković i Sekulić su poklonili kompaniji Uniprom besplatne akcije koje je on kasnije prodao državnoj energetskoj kompaniji za 17 miliona eura.

“Marković i Sekulić su dodijelili kompaniji Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović, nesrazmjerno veliku količinu takozvani besplatnih emisionih CO2 kredita, a prilikom dodjele tih istih kredita državnoj kompaniji EPCG su značajno potcijenili planove i bilanse EPCG i dodijelili joj značajno manji iznos od realnog”, rekao je Đukanović.

Tako su, kazao je, i EPCG i KAP dobili identičan iznos od po 1.020.840 tona CO2.

“Tako je zbog snižene proizvodnje KAP-a broj dodijeljenih emisionih kredita značajno pravilazio njegove potrebe, dok je broj dodijeljenih emisionih kredita za EPCG bio značajno niži od bilansirane potrošnje uglja”, dodao je Đukanović.

Takva podjela je, prema njegovim riječima, predstavljala samo uvertiru, osnovu za bezočnu, drsku i krvničku pljačku Elektroprivrede, države i, u krajnjem, njenih građana.

“Znači KAP, odnosno Pejovićeva firma ima viška, a EPCG manjka C02 kredita”, naglasio je.

On je istakao da Elektroprivredi u 2020. i 2021. godini fali po 307.000 tona emisionih kredita CO2.

“I umjesto da EPCG na aukciji kupi te nedostajuće kredite, na način što bi uplatila u stoprocentnom državnom Fondu za zaštitu životne sredine iznos za dvije godine od nepunih 18 miliona eura, EPCG pristaje da joj Pejović “na nešto što je platio nula eura da popust od pet posto” i proda za gotovo 17 miliona eura”, precizirao je Đukanović.

Da je Elektroprivreda uplatila 18 miliona eura u državni fond za zaštitu životne sredine taj fond bi, kaže on, kroz razna ulaganja vratio Elektroprivredi skoro sav novac.

Kao primjer je naveo ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja, koja će koštati Elektroprivredu oko 50 miliona eura.

“Prirodno bi bilo očekivati da se značajna sredstva kojim bi raspolagao Fond za zaštitu životne sredine ulože u ovaj projekat. I EPCG i Fond su ostali bez novca”, rekao je Đukanović.

Poručio je da je to samo početak raskrinkavanja dešavanja u Elektroprivredi, te naglasio da su danas odlučili da se formiraju komisije koje će utvrditi šta se sve događalo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravda
Gost
Pravda

Prije izbora ste obecali narodu da cete otpisati dugovanja i smanjiti racun za struju…pa sto bi s tim

Troica
Gost
Troica

Ko je ovaj tip?

Naroz
Gost
Naroz

Teško je to Milutine savladivo za tvoj srednjovjekovni um… To su neka nova vremena koja ti ne razumiješ.

Send this to a friend