Ekonomija

Đukanović sa premijerom Jermenije: Ekonomska saradnja primarna oblast za unapređenje odnosa

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prvog dana zvanične posjete Jermeniji sastao se sa premijerom Nikolom Pasinjanom. Đukanović je istakao da je “ekonomska saradnja primarna oblast za unapređenje odnosa “posebno u inteziviranju trgovinskog prometa i predstavljanju naših kapaciteta jermenskoj investicionoj zajednici u zemlji i dijaspori”.

Kako je saopšteno iz Kabineta Đukanovića, premijer Pasinjan je uz dobodošlicu predsjedniku Crne Gore ukazao na značaj odnosa dvije države utemeljenih i na dugoj istoriji veza dva glavna grada i izrazio nadu da će zemlje nastaviti da produbljuju veze posebno u ekonomiji za šta ima puno prostora.

On je visoko ocijenio prednosti Crne Gore kao sve popularnije turističke destinacije u šta je imao priliku da se i lično uvjeri. Upoznao je Đukanovića sa političkim procesima u zemlji i regionu i značaju uspostavljanja mira.

Đukanović je zahvalio za riječi dobrodošlice uz zadovoljstvo što je nakon 45 godina, kada je tragom dobre saradnje između dvije zemlje i dva glavna grada bio na učeničkoj razmjeni, ponovo u Jermeniji.

Na liniji tradicionalne saradnje koja je uspostavljena kada su Crna Gora i Jermenija bile dio širih zajednica, Đukanović je iskazao uvjerenje u dalji razvoj međudržavne saradnje.

Upoznao je premijera Jermenije sa primarnim kursom spoljnopolitičkog djelovanja Crne Gore u pravcu evropske integracije, ali i sa opredjeljenjem za očuvanje najboljih veza sa tradicionalnim prijateljima.

On se saglasio sa premijerom Pasinjanom da je ekonomska saradnja primarna oblast za unapređenje odnosa posebno u inteziviranju trgovinskog prometa i predstavljanju naših kapaciteta jermenskoj investicionoj zajednici u zemlji i dijaspori.

Đukanović je, kako je saopšteno, ukazao na važnost unapređenja normativno pravne infrastrukture i uspostavljanja boljih saobraćajnih veza i u oblasti obrazovanja, nauke, tehnologija i kulture, čemu doprinos daje i malobrojna jermenska zajednica u Crnoj Gori.

“Uz poruku da sa pažnjom pratimo događanja u Jermeniji i regionu, istakao je prijateljsku želju za učvršćivanjem stabilnosti i iznalaženje rješenja na diplomatski način kroz održive sporazume. Zaključio je da obnovljeni kontakti glavnih gradova kroz susret gradonačelnika pružaju uvjerenje u plodnu buduću saradnju”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Send this to a friend