Ekonomija

Đukanović u Trebinju: Što više zelene energije

Foto: EPCG

U Trebinju se, od 22. do 24. marta, održava Samit energetike (SET), jedan od najvećih u regionu. Samit se sastoji od deset tematskih panela i jedne sesije, a učestvuju eminentni stručnjaci u oblasti energetike iz regiona i svijeta, saopšteno je iz EPCG.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, uzeo je učešće na Plenarnoj sesiji pod nazivom: „Ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju – uloga EU“, kojoj je moderirao Janez Kopač, konsultant projekta EU4 Energy.

Milutin Đukanović je rekao da je u Crnoj Gori u posljednjih dvije godine napravljen jedan dobar plan.

„Pokrenut je projekat ‘Solari 3000+’ zbog poslovne filozofije ‘proizvodi gdje trošiš’. Mi ćemo Eko-fondu da platimo 6-7 miliona CO2 takse, ali će, istovremeno, Eko-fond da finansira potrošače odnosno domaćinstva. Fond će taj novac da rasporedi na 3000 fizičkih lica. Mislim da svi radimo dobar posao, a povećavamo proizvodnju iz obnovljivih izvora“, naveo je Đukanović.

Đukanović je rekao da je druga poslovna filozofija EPCG „neviđena kompatibilnost hidro i solarnih potencijala“. On je dodao da je zabrinut kad čuje mišljenja oko mogućih problema u prenosnom sistemu. Pitao je zbog čega se, kada se prave solarne elektrane, ne bi koristila energija hidro potencijala. On je podsjetio da zbog loše hidrološke situacije prošle godine u Crnoj Gori gotovo pet mjeseci nijesu radile hidroelektrane. U slučaju da se ovakve godine ponove, solarna energija može nadomjestiti energiju iz hidroelektrana, poručio je Đukanović.

Foto: EPCG
Foto: EPCG

Naglasio je i da je EPCG pokrenula i projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja u vrijednosti od 70 miliona evra. „Veoma ozbiljno pristupamo svim projekata, poštujući direktive Evropske unije“, napomenuo je predsjednik Odbora EPCG.

„Strategija je jasna: mora da se pravi što više izvora zelene energije. Moramo svi da radimo. Šta je problem? Problem je zakonska regulativa, javne nabavke, javni registri i stručna znanja“, rekao je Đukanović i pojasnio da kada kaže „zakonska regulativa“, to znači da mora dobro da radi i Vlada i Skupština. „Mora dobro da radi i EPCG i lokalna samouprava, svi moramo da radimo da bismo podigli energetsku tranziciju“, zaključio je on.

U ovoj plenarnoj sesiji govorili su i: pomoćnik ministra za energetiku MVTEO BiH (Admir Softić), ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (Petar Đokić), predstavnik Delegacije EU u BiH (Tarik Hubana), savjetnik za energetiku premijera Sjeverne Makedonije (Viktor Andonov), član Uprave HEP (Petar Sprčić) i generalni direktora EPS (Miroslav Tomašević).

SET 2023 svečano je otvorio predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je učesnicima poželio uspješan rad.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

Pitali kada će plati za akumulaciju Bilećkog jezera. Pametnjakoviću.

Teo
Gost
Teo

Evo ih svi na slici kao Demokrate u malim sakoima

Send this to a friend