Ekonomija

Đukić: Završetak auto-puta istorijska prekretnica u razvoju sjevera

Izgradnja prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, biće istorijska prekretnica u ukupnom razvoju Kolašina, ali i sjevera države, ocjenjuje u intervjuu za Dnevne novine predsjednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić.

Koliko će izgradnja prioritetne prve dionice auto-puta uticati na razvoj Kolašina, ali i sjevera države?

Đukić: Građevinski poduhvati ovakvog obima ostavljaju dubok trag u životu naše lokalne zajednice, tokom izvođenja radova i poslije završetka ovako značajne saobraćajnice. Svi uticaji izgradnje auto-puta na Kolašin su i te kako značajni zbog dugoročnih posljedica na prostor, stanovništvo i društveno ekonomske uslove. Ti uticaji se mogu podijeliti u dvije posebne grupe. Jedne čine svi efekti i posljedice izvođenja građevinskih radova na teritoriji naše opštine, a drugu grupu čine sadašnji i budući uticaji samog auto-puta, kao infrastrukturnog objekta od državnog i regionalnog značaja.

Koji su, prema Vašem mišljenju, pozitivni efekti projekta?

Đukić: Građevinski radovi na dijelu auto-puta koji pripada opštini Kolašin imali su efekat na povećanje zaposlenosti, aktiviranje lokalnog preduzetništva u građevinarstvu, promjenu i unapređenje strukture radne snage, povećanje obima poslovanja zanatstva, trgovine i ugostiteljstva. U pojedinim fazama radova, imali smo i do 200 osoba iz Kolašina uposlenih na izvođenju radova na auto-putu. To je veoma uticalo na smanjenje stope nezaposlenosti koja je u Kolašinu, prije početka radova, bila jedna od najvećih u Crnoj Gori. Početak radova donio je mnogim Kolašincima i besplatnu obuku za zanimanja kao što su operateri na dizalicama, bagerima i drugim građevinskim mašinama. Pokrivena su brojna radna mjesta od vozača i fizičkih radnika do visoko stručne radne snage – inženjera, pravnika, ekonomista, kao i onih sa diplomom iz oblasti zaštite životne sredine. Kolašinski preduzetnici su kao podizvođači uposlili svoju mehanizaciju i ljude. Mnogi su osnovali nove firme i prvi put počeli za ovakvim poslovima. Osim ovakvog direktnog ekonomskog uticaja imali smo i povećanje obima poslova u zanatstvu, ugostiteljstvu i trgovini.

Sa kojim negativnim uticajem ste se susreli, kada je u pitanju najveći infrastrukturni projekat Crne Gore?

Đukić: Građevinski radovi najvećeg obima u istoriji Crne Gore imali su i negativne uticaje, pojave i izazove za državne organe i opštinu Kolašin. U javnosti su već problematizovani neplanirani troškovi, problemi koje su izazivali pojedini podizvođači, kao i pojedine vrste kontrole i nadzora. Međutim, za nas u Kolašinu, najveći problem je predstavljao negativan uticaj na životnu sredinu. Posebno je problematično što su izostale strožija kontrola i kaznena politika u slučaju ugrožavanja rijeke Tare. Poznato je da je basen rijeke Tare upisan u mrežu objekata biosfere u okviru programa UNESCO-a “Čovjek i biosfera” (MAB) i to uvijek moraju imati na umu sve nadzorne inspekcijske službe i organi. I dalje su ugroženi korito i vodotok, a riblji fond je zbog nemara, zagađenja i povremenog “okretanja glave” ugrožen do te mjere da je posljednji čas da se nešto preduzme.

Da li je tačna informacija da je zbog izgradnje prve dionice auto-puta, u Kolašinu cijena nekretnina počela drastično da raste, kao i potražnja?

Đukić: Završetkom ove dionice auto–puta raste gravitaciona moć Kolašina, kako u pogledu ekonomije i kvaliteta života, tako i migracijskih tokova. Već sada se može registrovati uticaj ovakve saobraćajnice na ukupni ekonomski razvoj Kolašina. Cijene nekretnina su počele da rastu, a već je pokrenuto i nekoliko velikih investicija u izgradnju hotelske i stambene infrastrukture. Ova dionica će obezbijediti da Kolašin bude udaljen na manje od sat vremena vožnje od aerodroma u Podgorici, što je trenutno najveća komparativna prednost jednog planinskog turističkog centra u ovom dijelu Evrope. Ovo će značajno uticati na povećanje turističkog prometa i strukturu gostiju u Kolašinu. Jasno je da će završetak prve dionice, ali i kompletnog auto-puta biti istorijska prekretnica u ukupnom razvoju Kolašina i sjevera države. Uključivanjem u evropske saobraćajne koridore u budućnosti će se stvoriti snažna i kvalitetna veza sa tržištem EU.

Da li je neophodna rekonstrukcija puteva od završetka prioritetne dionice do skijališta na Bjelasici, koja doživljava pravu ekspanziju?

Đukić: Završetak dionice Smokovac – Mateševo, stavlja pred državne i lokalne organe nove zadatke i izazove, kao što je rekonstrukcija i unapređenje putne infrastrukture od Mateševa do Kolašina, kroz grad i dalje prema skijalištu na Bjelasici. Auto–put će u vrijeme turističke sezone donijeti veliki broj putničkih vozila u Kolašin, tako da smatram da ove saobraćajnice trenutno ne mogu prihvatiti veliki broj vozila i da može doći do usporavanja i zastoja. Takvom slučaju smo svjedočili i na dan otvaranja ski–centra Kolašin 1600, u februaru 2019. Pretpostavljam da će se stvoriti potreba da se najprije unaprijedi ulica kroz naselje Polje do Mušovića Rijeke, rekonstrukcijom sa trotoarima, rasvjetom i standardnom širinom, a do ski-centra i izgradnjom treće trake. Takođe, neophodno je rekonstruisati i put Mateševo – Kolašin na način da se zadovolje standarde moderne i brze pristupne saobraćajnice. Ovo je još jedan pokazatelj kako veliki projekti ne donose samo ubrzani ekonomski razvoj, već, u našem slučaju i potrebu da se postojeća infrastruktura u Kolašinu i okolini prilagođava takvom ubrzanom razvoju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KLM
Gost
KLM

A kadce se zavrsiti
Barem ovo do Kolasina
Oceli do 2023

Zoran
Gost
Zoran

Oce do 2021.nego ne pratis i ne citas sta se desava u CG.

Bnjj
Gost
Bnjj

Zašto ne krenete u realizaciju tih puteva nego pričate.

Lepetane
Gost
Lepetane

a odlicno ste ga zavrsavali….sahranili ste nas sa ogromnim kreditom….dodali trosove za zaobilaznicu koju ste zaboravili…probili ama sve rokove i to davno prije korona, da se na to ne vadite…nemojte nas vi vise razvijati molim vas

Pero
Gost
Pero

Autoput od niđe do nikud.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ako ga ne povežu sa Srb biće tako

mitar
Gost
mitar

bas je bitno sta ce lokalni funkcionercic reci o kapitalnom projektu drzave.
df

Market Matesevo
Gost
Market Matesevo

E Djukicu po tvojim prici Samo sto nijesmo poceli vozit auto putem,,a ja Mislim face bit ka u Djekni,Jos nije umrla a kad ce ne znamo

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Lipši magarče do zelene trave.

Bozidar
Gost
Bozidar

Narcise šta je sad nešto si mi promjenio retoriku, da nisi možda promjenio poslodavca ili gazdu kako hoćeš ?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ja stojim čvrsto na zemlji i govorim činjenično stanje iako se to meni više puta ne sviđa,nema laži nema prevare samo istina ma koliko bila bolna.Samo će mo tako odit naprijed.Radujem se auto putu ali kad će se završit???

Send this to a friend