Ekonomija

Đurišić registar državne imovine nema ili ga dobro krije, niko ga do danas vidio nije

Koča Đurišić

Uprkos javno objavljenoj tvrdnji direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišića 5. maja da je završen popis državne imovine i da će elektronski javni Registar prezentovati javnosti, to se nije digodilo.

Zvanična informacija da jedinstveni Registar državne imovine uspostavljen zaključno sa jučerašnjim radnim danom nije dostavljen ni Državnoj revizorskoj instituciji, ali ni Direktoratu za državnu imovinu Ministarstva finansija, koji vrše kontrolu rada, odnosno nadzor nad radom Uprave za katatar i državnu imovinu.

Đurišić na pitanja CdM-a da li je završen registar, kada, kada će biti javnosti dostupan, te da li ga je dostavio DRI, za sada nije odgovrio. Iako je prvobitno obećao da će odgovori stići u srijedu, iz Uprave za katastar juče je novinaru CdM-a poslat mail sa obavještenjem:

“Shodno ranije preuzetim obavezama i velikom obimu posla, odgovore ćemo pripremiti i poslati do kraja radne nedjelje”, saopšteno je CdM-u iz Đurišićevog kabineta.

Da o početku funkcionisanja jedinstvenog Registra državne imovine za koji je Đurišić tvrdio da je završen, zaključno sa jučerašnjim danom nije službeno informisana DRI, za CdM je potvrdio senator DRI dr Branislav Radulović.

“Subjekt revizije Uprava za katastar i državnu imovinu u 2022. godini nije službeno informisala DRI o preduzetim aktivnostima na uspostavi Registra državne nepokretne imovine, odnosno uspostavi i puštanju u funkciju jedinstvene elektronske baze podataka, koja bi morala biti javna i dostupna, u formi i sadržaju na način utvrđen članom 47. ZDI”, precizirao je Radulović u izjavi za CdM.

DRI je 2019. godine objavila reviziju u kojoj je data preporuka da okončaju radnje na uspostavi jedinstvenog registra državne imovine.

O početku funkcionisanja Registra zaključno sa jučerašnjim danom nije informisan ni u Direktorat za državnu imovinu.

“ Takav izvješataj nije mi dostavljen i zaključno sa jučerašnjim danom nije dostupan Direktoratu”, kazala je kratko u izjavi za CdM direktorica Direktorata za državnu imovinu Milanka Otović.

Podsjećamo, CdM je ranije objavio informaciju da registar nije završen već da postoji radna verzija dokumenta u eksel formatu, ali da ni ona nije potpuna.

Javnost podsjećamo da je Đurišić, Vijestima, u tekstu objavljenom 5. maja, kazao da je Uprava u prethodnih nešto više od godinu popisivala zemljište i objekte u državnoj svojini u 24 opštine.

Rezultat toga je registar državne imovine, koji, kako je kazao Đurišić, nije postojao kad je došao na čelo Uprave.

Međutim, gotovo dvije sedmice nakon ove izjave, registra nema. Nadležne institucije nemaju informaciju, a na sajtu Uprave ga nije moguće pronaći.

Postavlja se pitanje zašto je Đurišić javno objavio da je registar završen ako to ne odgovara istini.

Miraš Dušević

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
LorenaBosnaSrleDragaljSamo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lorena
Gost
Lorena

Svaka cast Koca, pravo zboris.

Bosna
Gost
Bosna

A tek dje je privredni adresar/registar iz SFRJ 1991?

Srle
Gost
Srle

Kad će hapšenja ovih iz katastra?

Samo
Gost
Samo

Uprava za katastar da pokaze registar imovine, a Uprava za statistiku da objavi spisak onh 50 hilj ljudi sto reće da zaposli apostolska valda.

Milos bd
Gost
Milos bd

Sta ste navalili ostalo mu je jos par crkava manastira i zemljista da prepise na crkvu Srbije i on je zavrsio posao za sta je bio postavljen. Crnogorci pa ponovo glasajte Za buducnost Crne Gore🤣

Lav
Gost
Lav

Odma ga raztiješiti i uhapsiti zbog krivotvorenja drzavne imovine

Dragalj
Gost
Dragalj

Nego što, i njega i onog koje je ovog postavio.
Trebaće vremena da se ove srpske nacionalističke rabote dovedu u red i za dobrobit Crne Gore.

Lipovo
Gost
Lipovo

Prije će biti da je napravio ,,tajni,, popis srbijanske imovine pa i SPC u CG.

Send this to a friend