Ekonomija

Đurović: Od sezone 700 miliona eura; Radulović: Nema trika

Žarko Radulović

Brojke pokazuju odličan rezultat ove turističke sezone, a već je izvjesno da će prihodi od turizma u Crnoj Gori nakon trećeg kvartala dostići 700 miliona eura, saopštila je državna sekretarica za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Đurović. Međutim, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da ta računica teško može da bude tačna, ali da bi ga radovalo da jeste, jer bi to bilo dobro za sve nas.

“Imali smo u junu i julu suficit od 42 miliona eura, preliminarni podaci za avgust pokazuju da i u tom mjesecu imamo suficit budžeta od 18 miliona eura, kao i rekordne prihode od PDV od 80 miliona eura”, kazala je Đurović.

Ona je rekla daje 2019. godine u junu i julu bio deficit, koji je sada za prvih sedam mjeseci manji preko 42 odsto i apsolutno su zadovoljni suficitom u sva tri ljetnja mjeseca.

“Brojke pokazuju odličan rezultat ove turističke sezone”, kazala je Đurović RTCG i naglasila da su zacrtane brojke za ovu godinu već premašene.

“Prihod budžeta za prvih sedam mjeseci iznosi oko 982 miliona eura, a to je oko 100 posto planiranog iznosa”, dodala je Đurović.

Ona je navela da su u tom resoru zadovoljni trenutnom posjetom.

“Prošla sedmica je bila na nivou 80 odsto iz 2019, što su podaci sa graničnih prelaza. Možemo biti zadovoljni i trenutnom posjetom. Ukoliko nas vrijeme posluži, turisti će dolaziti u kontinuitetu”, kazala je Đurović.

Na pitanje da li epidemiološka situacija može pokvariti postsezonu, Đurović je odgovorila da su građanima na raspolaganju tri ili četiri vakcine kojima se mogu vakcinisati, a oni isto tako moraju da žive i rade od svog rada i postoji apsolutno sloboda izbora. Đurović je pozvala sve na odgovornost, nošenje maske i vakcinaciju jer je to, kako je kazala,’ presudno i za zdravlje i ekonomiju.

Predsjednik Cmogorskogturističkog udruženja i suvlasnik Montenegro starsa Žarko Radulović misli „da trika nema da su ovakvi rezultati od sezone”.

“Ako jeste tako, to će me samo obradovati, jer je to za moje i dobro cijele Crne Gore. Međutim, po pokazateljima u naša dva hotela „Splendid” i „Montenegro”, prihodi od ove sezone ne poklapaju se sa ovim tvrdnjama. D aje država naplatila 700 miliona od turizma, naš bi prihod trebao biti znatno veći nego što je sada. Možda smo mi loše radili, ali od maja nemamo slobodne sobe, pa nijesmo došli do te projekcije od 60 odsto od 2019. koju oni daju” kaže Radulović, naglašavajući da postoji Centralna banka, Monstat, razni modaliteti kako to može da se izračuna.

On smatra da se projekcija ne može zasnivati na broju ulazaka turista u zemlju, jer zarada počiva na broju noćenja, platežnoj moći gostiju i vanpansionskoj potrošnji.

U 2019. prihod od turizma je bio 1,15 milijardi eura, pa ako je tačna projekcija Đurović, ove godine zarada je 60 odsto od te rekordne godine. Približni prihodi od turizma, odnosno 721 milion posljednji put je ostvaren 2014. godine i na toj se visini održavao 2015. i 2016. godine.

Korona prepolovila postsezonu

Kako procjenjuje Radulović, postsezona ide slabije zbog povećanog broja zaraženih od kovida.

“Dosta je bilo otkaza, tako da ide slabije nego što bismo inače imali da nije bilo ovoliko oboljelih. Turisti su uglavnom iz regiona, jer je Evropa zabranila putovanja u Crnu Goru. Otprilike će biti pola ili 60 odsto gostiju od onoga što je trebalo da dođe da se epidemiološka situacija nije pogoršala”, kazao je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mario
Gost
Mario

Ko je god bio na primorje zna da ovi sto su bili nisu za deset dana potrosili pedeset eura jer nisu imali potrebe kad su sve sa sobom donijeli. A jos plus sto su Srbi ove godine dobro zaradili na primorju izdavajuci svoje kuce i stanove svoim komsijama i naravno ne placajuci nista za to

Nino
Gost
Nino

Lazu apostoli ko i za sve !!

Mladen
Gost
Mladen

I ti ćeš za puč na Cetinju odgovarati.

Sezonac
Gost
Sezonac

700 miliona prihoda.Kad saopštite rashode znaćemo koliko smo u minusu ili plusu.To je sva priča o uspješnosti sezone.

Раки
Gost
Раки

Sve Radulovic zna a da malo podigne plate kako to nezna

Miroslav
Gost
Miroslav

Ne zanima nas sta Splendid ima da kaze

Labradoodle
Gost
Labradoodle

40 dana sezona već godinama .

Neznanje
Gost
Neznanje

Piše se odvojeno ” da je”… Uporno pokušavam da vas naučim

Send this to a friend