Ekonomija

Dva i po miliona eura za pouzdaniju mrežu

Foto: CEDIS, FB

Ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) svakodnevno sprovode aktivnosti na cijeloj distributivnoj mreži u Crnoj Gori. Svi ti poslovi rade se sa jednim ciljem povećanje pouzdanosti elektrodistributivne mreže čime bi bolje zadovoljile potrebe korisnika.

Zbog unapređenja kvaliteta distribucije električne energije, većeg zadovoljstva korisnika kao i bolje organizacije rada u veoma razuđenoj mreži od 10 i 0,4 kilovolti (kV), formiran je Centar za održavanje 10 kV i 0,4 kV mreže, koji funkcioniše u sklopu Sektora za održavanje CEDIS-a.

Centar se bavi održavanjem kompletne 10 i 0,4 kV mreže. Organizovan je sa sjedištem u Podgorici, a u okviru njega funkcioniše sedam regionalnih službi održavanja sa oko 300 zaposlenih.

CEDIS gazduje sa 4.831 kilometara 10 kV vodova, 12.890 kilometara 0,4 kV vodova sa pripadajućih 2.500 trafostanica 10 odnosno 0,4 kV, dok je stubnih trafostanica istog naponskog nivoa ima oko 3.000.

“Tokom ove godine, kroz održavanje je uloženo više od dva i po miliona eura u 10 kV i 0,4 kV mrežu. U toku je izrada redovnih godišnjih planova za 2019. Novina u izradi planova je da će se raditi tako da se u svakom regionu odradi revitalizacija najmanje jednog kompletnog 10 kV dalekovoda, sa svim pripadajućim stubnim trafostanicama i niskonaponskom mrežom. To je novina u izradi Planova održavanja. Odabir dalekovoda će se raditi na osnovu broja ispada, dužine dalekovoda i broja stubnih trafostanica na njemu, a sve u zavisnosti od broja korisnika koji se sa njega napajaju”, kazao je šef Centra za održavanje 10 kV i 0,4 kv mreže, Ivan Brajović.

Osim ovih planiranih poslova, obaveza zaposlenih u Centru je da u predviđenom roku rješavaju sve opravdane zahtjeve korisnika, zahtjeve institucija, mjesnih zajednica, kao i da postupaju po nalozima nadležnih inspekcija koji se obraćaju Sektoru za odnose sa regulatorom, državnim institucijama i korisnicima distributivnog sistema.

“Pomenutih zahtjeva na mjesečnom nivou bude i do 150, i svaki od njih obrađujemo na način što ga zaprimimo, proslijedimo regionu koji je nadležan za taj dio posla, pratimo njegovu realizaciju i na kraju prosljeđujemo informaciju o završenim radovima”, dodaje Brajović.

U CEDIS-u je u toku priprema izuzetno važnog posla. Riječ je o Projektu revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže koji je vrijedan 32 miliona eura. To će svakako biti izazov za Centar za održavanje 10 kV i 0,4 kV mreže jer osim planiranih i neplaniranih obaveza pred njima je zadatak sprovođenja alctivnosti na implementacije tog važnog projekta.

“U naredne tri godine radiće se na brojnim 10 kV dalekovodima sa pripadajućim stubnim trafostanicama i niskonaponskom mrežom. Za taj projekat u toku je priprema tenderske dokumentacije. Poseban osvrt kroz Projekat daćemo sjeveru Crne Gore i ruralnim područjima, a odabrani su dalekovodi na kojima imamo najviše ispada, koji su veoma dugački i na nj ima se nalazi veliki broj stubnih trafostanica”, izdvojio je Brajović.

Iz CEDlS-a ističu da su dosad obišli sve 10 kV dalekovode, snimljene su njihove GPS koordinate, a u toku je snimanje i svih trafostanica gdje će, nakon prikupljanja podataka, dobijeni rezultat unijeti u GIS softver putem kojega u svakom trenutku, na jednom mjestu, raspolažu sa svim potrebnim informacijama o srednjenaponskoj i niskonaponskoj mreži.

Konačno, važno za krajnji rezultat rada je i dobra saradnja Centra sa ostalim sektorima, a posebno sa Sektorom za upravljanje sa kojim rade na implementaciji podataka za GIS.

Aktivni 24 sata dnevno

“Pored svega navedenog, radimo i onaj najteži dio posla, a to su neplanirani radovi, hitne intervencije i havarije na koje se takođe naše ekipe moraju odazvati i otkloniti ih. Naše dežurne ekipe aktivne su 24 sata, a dinamika im je postavljena tako da se u naredni dan ne prenese nijedan kvar iz prethodnog dana. Nije to lako postići, ali ekipe svojim iskustvom i te zahtjevne poslove savladavaju i ostvaruju sjajne rezultate”, kaže s ponosom Ivan Brajović o svojim kolegama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raki
Gost
Raki

Ovo su lopuze ….najskuplja cijena struje u Evropi a nista ne ulszu samo lazu..potrosis ukupno 20€ struje a placas racun 50€ gdje to ima…treba ih bojkotovst i niko da ne placa dok ne ukinu lopovske stavke na racunu

Send this to a friend