Ekonomija

Dvanaest poslovnih zapovijesti mladog crnogorskog preduzetnika

Bliži se prva godina od kako je Podgoričanin Mišo Savović napustio korporativni život i postao preduzetnik, osnovavši sopstveni biznis -NaMapi-Studio za nekretnine.

CdM je i ranije pisao o ovom mladom preduzetniku, a ususret godišnjici vlastitog biznisa, Savović je na svom Facebook profilu objavio 12 zapovjesti, koje je do sada, kako kaže, neke na lakši, a neke na teži način, naučio.

>>>Mladi preduzetnik za CdM: Hrabrima i univerzum izađe u susret>>>

Slijedi popis Savovićevih “preduzetničkih zapovijesti”:

1. Riječ se garantuje obrazom, a potpis u Ugovoru zakonom.

2. Lakše je istu uslugu prodati za 500 eura, nego za 50 eura. Jeftino se obično smatra nekvalitetnim/sumnjivim.

3. Dok ne počnete da poštujete sebe, svoj trud, rad i uloženo vrijeme, i uzmete da držite do sebe, neće vas ni drugi poštovati.

4. Cijenite dobrog i poštenog klijenta i sprijateljite se sa njim ukoliko okolnosti dozvole. To je način da zahvalite istima, u inat onim drugim koji vaš trud ne cijene, a kojih će uvijek biti i koji će vam pokvariti dan.

5. Stvarajte mrežu kontakata, kojim god poslom da se bavite. Moj prvi predlog je poslovna mreža Linkedin.

6. Najbolja reklama je preporuka. Zadovoljan klijent -> preporuka -> novi zadovoljan klijent -> zarada -> i tako u krug…

7. Nema prodaje kako bi se nešto “uvalilo”. Nerijetko primjenjujem reverznu psihologiju. Čitajte o tome malo.

8. Ako nekog naviknete na nešto besplatno, prošao vam je voz, uvijek će ostati besplatno.

9. Iskrenost. Tu klijent shvata da je na prvom mjestu pomoć njemu, a ne “ad hock” zarada na njemu. U sklopu iskrenosti, budite hrabri i da kritikujete, i kritika je dobro došla. Biće i sujetnih koji će se naljutiti, naravno. Zaobiđite ih, njihovih 100, 200 ili 300 eura vam neće spasiti život.

10. Klijent nije uvijek u pravu. On često ne zna ni sam šta hoće.

11. Lako je raditi za sebe. 18 sati dnevno zna biti malo. Sa zaposlenima je drugačije. Oni su ogledalo firme. Moraju biti motivisani i podstaknuti da bi firmu smatrali svojom kako bi doprinijeli na pravi način.

12. Nema saginjanja.

Svakog dana je borba, nema povlačenja i odustajanja. Problemi nailaze i u hodu se rješavaju.

Ovim tekstom Savović je kazao ima tri cilja:

– da naravno skrene dodatno pažnju na sebe i firmu koju predstavlja
– motiviše sve sadašnje kolege iz Unija mladih preduzetnika Crne Gore i pomogne im da istraju i napreduju;
– podstakne sa druge strane i ohrabri one koji oklijevaju da zakorače u ovaj svijet.

Mišo je biciklista, praktikuje isključivo “zeleni način života”.  Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu prije dvije godine. Član je Mensa Crne Gore.

B.Marković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jordan23
Gost
Jordan23

Ova i slicne vijesti o mladim i uspjesnim Podgoricanima koju imaju neke nepostojece karijere u poslijednje vrijeme samo sluze ljudima za dijeljenje i podsmijeh-jacu antireklamu im ni najveci neprijatelj ne bio smislio!

Morpheus
Gost
Morpheus

FB mudrolije od tzv iskusnog preduzetnika sa godinu dana iskustva i obrtom firme na nivou omanje samoposluge!

iceman
Gost
iceman

ajmo udavace

Lino
Gost
Lino

Samouvjerenost je vazna, ali bez neophodnog iskustva koje donosi oprez i ravnotezu, moze biti vrlo opasna. Kao vozac koji je tek polozio, pa leti dok ubzo ne zalijepi u neku banderu. Treba imati srce pa da to ne bude fatalno nego da se iz toga nauci lekcija za cio zivot.

Kapa
Gost
Kapa

Mlad i presamouvjeren nakon prvog uspjeha. Pred njim je jos mnogo padova i podizanja koji ce ga nauciti da se svaki klijent postuje i da se njima prilagodjava jer su klijenti ti koji biraju. Klijenti koji nisu olako zaradili svoj novac (a tih je ipak najvise) veoma su zahtjevni i nije tacno da ne znaju sto hoce. Upravo je suprotno.… Više »

Glas Crnogorca
Gost
Glas Crnogorca

Umjesto da intervjuisete prave ljude iz svijeta nekretnina, dokazane, ugledne, skidate sa Fb profila momka koji je napravio web sajt i proglasava sebe znalcem iz toga svijeta. Mnogo tu vode treba da protece da bi sebe zvao strucnjakom

Jordan23
Gost
Jordan23

Zapitali se ko je li mu firma u profitu

Budo
Gost
Budo

Dobro ga reklamirate…pravi ste -prijatelji.

Ćorava posla
Gost
Ćorava posla

13.zapovjest crnogorskom preduzetniku: ZAPOSLI SE KOD DRŽAVE ILI U OPŠTINU, I BOG DA TE VIDI. Nećeš se obogatiti, ali nećeš ni ovako. Imaćeš 8 sati rada, odmor 30 dana godišnje, a svaku subotu, nedjelju i državni i vjerski praznik slobodan si ko tica na grani. Kad si bolestan , ideš na bolovanje, a kad ti se ne radi, opet ideš… Više »

cojl
Gost
cojl

Cijenim hrabrost ovog mladog čovjeka da pokrene privatni biznis jer svako ko je probao zna koliko to nosi rizika i kako je teško održati posao. Ali prilično je nemaštovito u 2018. godini otvoriti studio za nekretnine, čini mi se da je momak malo previše čitao one članke VOREN BAFET VAM DAJE 10 SAVJETA ZA USPJEH ili POGLEDAJTE ZLATNIH 8 PRAVILA… Više »

Pg___
Gost
Pg___

Firma sa jednim zaposlenim uz to poslovala sa gubitkom za proslu godinu.

Merai
Gost
Merai

Poprilicno prepotentno i neiskusno.Da postoji recept svi bi ga koristili.

Left River
Gost
Left River

Neka ti je Bog upomoc

Bosko
Gost
Bosko

To ti je kuc , cini mu se da je najbolji , ali u pravu je za vecinu stvari

mne
Gost
mne

Svaka cast decku, drago mi je da je uspio. Ali, realno, zelen je jos za ovakvo filozofiranje, pametovanje. Do vrha se nekako i dodje, naravno uz prilicnu dozu znanja, snalazljivosti pa i srece, ali treba se tu i zadrzati.

Cudo jedno
Gost
Cudo jedno

Kakav je ovo gadluk od naroda koji nije sposoban da pohvali neciji uspjeh. Momku svaka cast, on ce s godinama steci vise iskustva, a vi cete uvijek ostat mizerije u dusi…

Yes
Gost
Yes

E ovako. Procitam text, lijep, lijepe ideje, ucini mi se konacno neko sa drugacijim razmisljanjem u ovoj, mahom primitivnoj sredini. Medjutim, ponese me djavo da kvirnem na profil pomenute persone i……razocarenje. Shvatim, na osnovu letimicnog pregleda njegovih postova i fotografija, da se ama bas ni pocemu pozitivnom ne razlikuje od svakodnevnog domaceg, hajde necu reci primitivca, ali nesto slicno. Od… Više »

Privredna komor
Gost
Privredna komor

1. DPS
2. DPS
3. DPS
4. DPS
5. DPS
6. DPS
7. DPS
8. DPS
9. DPS
10. DPS
11. DPS
12. DPS
…………….. & DPS.

Cirilo
Gost
Cirilo

Najbolja reklama su ljudi.Jedino se sa svim iznijetim slazem.Ostali smo prosli,uz veliki rad.Poznavali smo zanat i nije bilo toga problema koi se nije znao rijesiti.Dodje rat po Srbiji.Nasa proizvodnja se ugasi.Dodjose zlikovci,kamate krediti.Dodje bilest odkuda krenuti.hraniti djecu.Dodjose bankari,odnesose sve.Kompanjon umre,od divnog biznisa ne osta nista.Nase ZLATNE RUKE su znale sve.Mogle sve.Ali zivjesmi u zlom vremenu sa zlim ljudima.Ne zalijeci se…Mi… Više »

Svi mi
Gost
Svi mi

Sa postovanjem, ali i ovo sto ste naveli u komentaru je takodje bio problem koji ste trebali rijesiti, prilagoditi se!

123
Gost
123

Da sam prvo pročitao poslednju rečenicu ne bih uopšte čitao tekst.
Momče, tek si se ispilio a već prosipaš životnu i poslovnu filozofiju. Ovo ti nije reklama, čemu si se nadao, već najveća moguća antireklama.

Miloš
Gost
Miloš

Piše se ad hoc a ne ad hock.

Beton
Gost
Beton

U izvornoj verziji na njegovom profilu na FB pise pravilno koliko sam mogao da vidim…

Brisel
Gost
Brisel

8. Ako nekog naviknete na nešto besplatno, prošao vam je voz, uvijek će ostati besplatno.
Koliko je ovo samo pogresno! Dok si mlad ti treba da ucis i stices iskustvo. Kada izadjes sa fakulteta ti i dalje ne znas nista! Treba raditi i za dzabe, i za mnogo nize cijene, ali kada dostignes kvalitet e tada mozes da naplacujes.

B2B
Gost
B2B

Zelen si ti Savovicu jos.. polako

zoki
Gost
zoki

hhhaahahahahah nista smjesnije ne procitah

Duško
Gost
Duško

Bravo! Dobro misliš mladiću!

A što je ovo
Gost
A što je ovo

ahahahahhahaha

Savana
Gost
Savana

Umjesto da pohvališ nekog ko bez veza i “završavanja” ostvaruje uspjehe u ovakvom sistemu, nalaziš sebi za pravo da ovako potcjenjivački daš komentar.
Dok god je takvih kao ti, neće biti sreće ovdje.

Bravo autoru teksta, ona omladina koja zna šta želi u životu ima na koga da se ugleda!

Ahaa
Gost
Ahaa

Komentar je realan, jer neko ko je prije svega dvije godine zavrsio studije ne moze, ni u teoriji, razviti uspjesan biznis, bez “zavrsavanja” i veza, na Balkanu ne. “Napustio korporativni zivot…” – ovaj sto je trajao godinu u kojoj je naucio sve o preduzetnistvu :D?!

Eeee
Gost
Eeee

Hahaha neka su nam prenijeli mudrost nekog ko upravlja “biznisom” ogromnih godinu dana, a prije toga ima cijelih godinu radnoga iskustva! Sad smo mudriji.

Dnodnadosljedno
Gost
Dnodnadosljedno

Učlani se kod nas! Ništa od toga ti ne treba! Namještaćemo ti tendere, dobijaćeš kredite, pomoć državnu…! Samo treba da prelomiš mozak!

Milovan
Gost
Milovan

Potpuno se slazem sa preporukama, ne znam je li primjenjivo u inostranstvu ali kod nas jeste.

Send this to a friend