Ekonomija

EBRD: Crna Gora i Srbija najbrže rastuće ekonomije

U prognozi predstavljenoj na redovnom godišnjem sastanku banke u Sarajevu, EBRD navodi Crnu Goru i Srbiju kao najbrže rastuće ekonomije u regionu u 2018. i dodaje da obje zemlje karakteriše jak priliv investicija.

Ostale zemlje u regionu takođe su zabilježile značajan rast, a Sjeverna Makedonija se oporavila pošto se rast gotovo potpuno zaustavio prethodne godine. Rješavanje problema imena države trebalo bi da ubrza proces pridruživanja EU i doprinese da ova zemlja ima bolje izglede za investicije i rast.

Govoreći o perspektivama regiona, glavni ekonomista EBRD-a Peter Tabak naveo je da su dalje reforme i jačanje investicija neophodni za postizanje takvog rasta kakav bi dugotrajno doveo do podizanja nivoa prihoda na nivo Evropske unije.

“Snažnije regionalne integracije, dijelom i kroz uklanjanje preostalih carinskih i necarinskih barijera, stvorile bi nove mogućnosti za rast, kako za domaće firme, tako i za strane investitore”, dodao je Tabak.

Rast u Crnoj Gori bio je neočekivano visok. U 2018, iznosio je skoro pet odsto, a glavni pokretači bili su izgradnja autoputeva, projekti vezani za nekretnine u priobalju i izuzetno jaka turistička sezona i dalji rast privatne potrošnje.

Završetak velikih investicionih projekata i nastavak fiskalne konsolidacije dovešće do značajnog usporavanja rasta na 2,8 odsto u 2019. i 2,6 odsto u 2020.

Po predviđanjima, Albanija će ostvariti rast od 3,9 odsto u 2019. i 2020, nešto manje nego 4,1 odsto, koliko je ostvarila u 2018. To ukazuje na kontinuirane rizike vezane za investicije, a koji su povezani za usporavanjem ekonomije u eurozoni, glavnom ekonomskom partneru Albanije. Unutrašnji rizici odnose se na visok nivo javnog duga i političku krizu u Albaniji.

U Bosni i Hercegovini, privreda je nastavila da odolijeva usporavanju reformi i političkim neizvjesnostima. Rast BDP-a iznosio je 3,1 odsto u 2018. Očekuje se rast privrede od tri odsto u 2019. i 2020.

Međutim, prognoza za 2019. smanjena je za 0,5 procentnih poena u odnosu na prethodi izvještaj iz novembra 2018, usljed kašnjenja u formiranju novih vlada nakon izbora održanih u oktobru 2018. i kašnjenja u okviru programa sa Međunarodnim Monetarnim Fondom.

Poslije gotovo potpunog prestanka rasta u 2017, privreda Sjeverne Makedonije porasla je za 2,7 odsto u 2018. zahvaljujući snažnom rastu izvoza i oporavku u segmentu privatne i javne potrošnje. Očekuje se blago povećanje rasta na tri odsto u 2019. usljed očekivanog oporavka u segmentu investicija, kao i nastavak istom dinamikom u 2020.

Rast u Srbiji povećao se do 4,3 odsto u 2018, nakon samo dva odsto u 2017, kao rezultat nastavka oporavka domaće potražnje i snažnog izvoza. Očekuje se usporavanje rasta na 3,5 odsto u 2019, a zatim blago povećanje na 3,8 odsto u 2020, sa privatnom potrošnjom, investicijama i izvozom kao glavnim pokretačima rasta, dok će suprotan efekat imati povećanje uvoza.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sogo M
Gost
Sogo M

Dva oka u glavi !

Blago nama
Gost
Blago nama

Tačno ne znam kud ću sa ovim paretinama.

Marv
Gost
Marv

CG je rasla, ovo je poenta teksta, a budducnost je da rast opada duplo. Zato ste i ovu vijest vi sa CDM odmah sklonili sa naslovnice 😀

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakav je to rast kad građani ovih država bježe iz njih, idite do Usa ambasade u Pg pa da vidite rast, od tog rasta korist ima elita koja je još bogatija. U Srbiju makar neke fabrike otvaraju a kod nas servise kamiona i sezonske hotele koji plaćaju radnike mizerno i krše zakon o radu.

Pjer
Gost
Pjer

E ne znam mi rastemo li rastemo a dug sve veci i veci.Plate i penzije jad.E sad me zivo interesuje kad ce narod poceti osjecati benefite toga rasta.Nadam se ubrzo.

Franko
Gost
Franko

Ovo je trik. Da bi narod povjerovao lažima sada su dodali tu i Srbiju, jer je skoro pa polovina građana Crne Gore tradicionalno crnogorski, odnosno prosrpski, kako glasi tendenciozni naziv toga dijela biračkog tijela, orijentirana. Hahaha… Ne prolazi vam to. Provaljeni ste odavno.

Nenad
Gost
Nenad

Mi sto vise rastemo to losije zivimo i cg i srbiji jednako..samo se bojim da ce nas svi u regionu prestici..bog nam dao sve al mi ne umijemo nista..

Ne znam
Gost
Ne znam

Eo polećesmo

Send this to a friend