Ekonomija

EBRD spremna da pomogne dionicu Mateševo-Andrijevica

Evropska banka za obnovu i razvoj, nakon studije izvodljivosti, donijeće odluku o kofinansiranju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica.

To je za TVCG kazao predsjednik te institucije Suma Čakrabarti koji navodi da su spremni da finasiraju budućeg koncesionara Aerodroma Crne Gore.

Evropska banka podržava napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije. Mora se, međutim, smanjiti siva ekonomija, a za to je neophodno i smanjenje poreza, koji Čakrabarti smatra visokim.

Čakrabarti

“Energija, saobraćaj, infrastruktura i privatni sektor – to su oblasti gdje mi i dalje želimo da ulažemo. Drago nam je što možemo da pomognemo Crnoj Gori da privatni sektor učini sposobnijim da se izbori sa konkurencijom, a samim tim lakše integriše. Takođe podržavamo napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije”, kazao je on.

Prva dionica autoputa se privodi kraju, a pripreme za gradnju preostalih su u toku.

“Naša banka je već pomogla u pripremi preliminarnog dizajna dvije dionice autoputa, kao i studiju izvodljivosti za cijeli autoput. Mi ćemo, nakon što sudija bude završena, donijeti i konačnu odluku o kofinansiranju i pomoći Crnoj Gori za dionicu Mateševo Andrijevica”, dodao je Čakrabarti.

S obzirom na to da Evropska banka puno polaže na razvoj putne infrastrukture, Čakrabarti nam otkriva da su u njihovom fokusu i Aerodromi Crne Gore.

“Spremni smo da razmotrimo finansiranje pobjednika na tenderu kojem će biti dodijeljena koncesija za Aerodrome Crne Gore”, rekao je on.

Ovako komentariše sivu ekonomiju i predloge kako je smanjiti i ublažiti negativne efekte.

“Tokom razgovora sa privrednim predstavnicima saopšteno mi je da su visoki porezi veliki teret koji pritiska ovdašnje kompanije. Takođe pomenuli su i Zakon o radu, kao i neophodnost usavršavanja vještina. Tu treba da se fokusirate kako bi se spriječili negativni efekti sive ekonomije”, zaključio je Čakrabarti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

Ovi iz cdm su najpametniji
Ni sandi tajms im nije ravan . .e e blago nama sto citamo . .

Trrrtt
Gost
Trrrtt

Šta li se desilo da promijene mišljenje ? Zar nijesu oni rekli da je to ne isplatljivo ? Ili se varam .

Realno
Gost
Realno

Porez uništava. Mnogobrojni bježe u državnu ili opštinsku službu, poslije decenija privatnog posla.

Cheese
Gost
Cheese

Nama su porezi visoki upravo zbog uzetog kredita za autoput. Takodje, imamo i “krizni porez” koji nam traje do 1-og Januara 2020-te. No, cak i kad se smanje poreske stope, nasa divna Vlada ce naci nacina da nas oporezuje jos jace i agresivnije kroz gorivo, struju, pa cak i hranu ali i vodu. Vjerovatno ce povecat i porez za telekomunikacione… Više »

Lider u regionu
Gost
Lider u regionu

Vi nama kredit mi vama aerodrom i jos ponesto sto vi odaberete posteno.

Bnjj
Gost
Bnjj

Počnite više tu drugu dionicu samo pričate a vrijeme prolazi

Cgcg
Gost
Cgcg

Da finansiraju koncesionara aerodroma koji su inace rijetka profitabilna firma u CG sa tendencijom rasta

Sasa
Gost
Sasa

Kada bi se privatizovala, bila bi još profitabilnija, ne bi kao sad dijelili plate kapom i šakom, svojim zaposlenim rođacima.

Mladen
Gost
Mladen

Odlično! Evropa se interesuje za dobrobit Crne Gore. Samo naprijed!

Ipsis
Gost
Ipsis

Kako se osjecas kad napises ovakav komentar..molim te objasni mi,jer bas zelim da znam sta je tebi tog trenutka u glavi..moram da priznam da bi mi mnogo lakse bilo da mi kazes da si sendvicarski bot iz vodovoda,ili da sjedite u dps pa saljete ove poruke..to razumijem,nije tu nista sporno.ali ako ovo iz uvjerenja ovo radis,to vec zahtjeva podrobnu analizu… Više »

markos
Gost
markos

druže, ne željeh da se miješam, ali mislim da si ti zreo za jednu dooooobru analizu 😀 pošto te ove naše dionice žuljaju, što ne pođeš da se voziš na dionicu Čačak-Preljina?

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Sta ce biti ako bude bill. Videcemo pa cemo odluciti. Sto znaci da ne moze, ali mozda see i desi.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Kako su nase drzavne firme profitabilne, neka su zdravo. Taxe koje ubiraju aerodrumi su 60-70 cine karte a profit 1-1,5€ po putniku. Vriednost im je oko 150 mil € a profit oko 2%. Ko bi pametan ulozio tolike pare za takav profit.

Send this to a friend