Ekonomija

EIB ulaže do 50 miliona eura u preduzeća u Crnoj Gori kroz saradnju s Erste bankom

Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) potpisale su ugovor o kreditu od 30 miliona eura kako bi podržale mala i srednja preduzeća i veće kompanije u Crnoj Gori kreditima za obrtna sredstva i investicije.

“Ovo je prva tranša kreditnog aranžmana vrijednog 50 miliona eura za koji se Erste banka prijavila EIB-u kao banci Evropske unije. Sredstva će posredstvom Erste banke biti dostupna u formi komercijalnih kredita po povoljnijim uslovima, preduzećima koja posluju u sektorima kao što su turizam, proizvodnja i usluge, a koji su među najpogođenima pandemijom novog koronavirusa. Kreditna linija EIB-a biće otvorena i za crnogorski javni sektor, uključujući i lokalne samouprave, za ulaganja u enegetske i zdravstvene infrastrukturne projekte”, saopšteno je iz Erste banke.

Ova sredstva će, kako ističu,  pomoći očuvanju radnih mjesta u crnogorskim preduzećima i umanjiće njihovo finansijsko naprezanje tokom Covid-19 krize obezbjeđujući prijeko potrebnu likvidnost, pa će na taj način unaprijediti otpornost privatnog i javnog sektora u zemlji.

“Crnogorska preduzeća koja otvaraju prilike za zapošljavanje omladine u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET) takođe će moći da iskoriste povoljnosti ovih kredita. U srednjem roku, kredit će biti potpora Programu ekonomskih reformi (ERP) Crne Gore i pristupanju zemlje Evropskoj uniji”, navode iz ove banke.

Matteo Rivellini, direktor EIB-a za Hrvatsku, Sloveniju i Zapadni Balkan je rekao da kao članica Tima Evropa, EIB je oslobodio paket od 30 miliona eura promptne podrške crnogorskoj ekonomiji u tenutku kada je takav vid podrške ključan za prevazilaženje izazova koje je donijela Covid-19 pandemija.

“Budući da smo među najvećim stranim ulagačima u Crnoj Gori, drago nam je da naše partnerstvo sa Erste bankom u Crnoj Gori predstavlja podsticaj lokalnim biznisima pomažući im da sačuvaju radna mjesta i podmire potrebe za likvidnošću”, kazao je on.

Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste banke je rekao da su veoma zadovoljni nastavkom i produbljivanjem uspješne saradnje naše dvije institucije, što je naročito važno u vremenima koja su izazovna na globalnom nivou.

“Kroz ovu kreditnu liniju možemo ponuditi našim klijentima dodatna sredstva po povoljnijim uslovima kako bi savladali krizu što je moguće lakše, podmirujući njihove promptne, ali i razvojne potrebe. Dodatno, ovom linijom potvrđujemo posvećenost podršci javnom sektoru kako bi odgovorio na potrebe društva, obezbjeđujući finansiranje investicija u energetsku i zdravstvenu infrastrukturu”, istakao je Lukić.

Aivo Orav, ambasador EU i šeg delegacije EU u Crnoj Gori je pozdravio podršku EIB-a Crnoj Gori, kao dio šireg paketa podrške EU u odgovoru na Covid-19.

“EU podržava Crnu Goru na svim nivoima: isporukom pouzdanih testova, nabavkom opreme i zaštitnih sredstava za zdravstvene radnike, opredjeljivanjem fondova za dugoročan oporavak usmjerenih na zdravstveni sistem, ekonomiju i biznis, kao i obezbjeđivanjem povoljnih kredita. Nadamo se da će kombinacija instrumenata na efikasan način podržati Crnu Goru na njenom putu ka oporavku nakon ovog virusa. I dalje ćemo biti uz Crnu Goru, kao najveći donator, politički i trgovinski partner, pokazujući EU solidarnost na djelu”, poručio je Orav.

Send this to a friend