Ekonomija

EK vratila crnogorske pomorce na „Bijelu listu”

Crnogorski pomorci i službeno su se vratili na “bijelu listu“ Evropske agencije pomorske sigurnosti (EMSA-e), prenosi Radio Jadran.

Kako je objavljeno u Službenom listu Evropske Unije, sertifikati o ovlašćenjima pomoraca koje izdaje crnogorska pomorska adminitracija, priznaje Evropska unija.

Crnogorski pomorci će tako poslije šest godina biti na takozvanoj „Bijeloj listi“, jer je EMSA akreditivala naš sistem stručnog osposobljavanja i izdavanja sertifikata o ovlašćenju pomoraca.

Posljednjih godina crnogorski pomorci su plovili pod zastavom mnogih država, ali ne i članica EU. Sada će brodari opet moći da ih upošljavaju na trgovačkim brodovima koji viju zastavu neke od država EU.

Naša državna administracija je konačno otklonila nepravilnosti i propuste u našem sistemu pomorskog školstva i sticanju profesionalnih zvanja u trgovačkoj mornarici.

„Na osnovu svih prikupljenih informacija moguće je zaključiti da je crnogorska pomorska administracija preduzela mjere za usklađivanje crnogorskog sistema osposobljavanja pomoraca i izdavanja ovlašćenja pomorcima sa zahtjevima međunarodne STCW konvencije, uključujući odredbe o odgovarajućim dokumentima sa dokazima. Konkretno, Crna Gora je donijela nove propise kojima se rješavaju nedostaci u nacionalnim odredbama i osavremenila postupke obezbjeđivanja kvaliteta u organima državne uprave i obrazovnim ustanovama u sektoru pomorstva, kao i kurikulume i programe osposobljavanja u tim ustanovama. Konačni je rezultat procjene da Crna Gora ispunjava zahtjeve Konvencije STCW te da je ta zemlja preduzela odgovarajuće mjere za sprečavanje prevara u vezi sa ovlašćenjima“, navodi se  u implementacionoj odluci Komisije EU od 23.marta ove godine, a koja je proslijeđena  svim državama članicama .

U Članu 1. se navodi:

„Za potrebe člana 19. Direktive 2008/106/EZ Crna Gora je priznata u pogledu sistema osposobljavanja pomoraca i izdavanja ovlašćenja pomorcima.“

Za Komisiju odluku je u Briselu potpisala Violeta Bulc.

Send this to a friend