Ekonomija

Ekipe CEDIS-a tokom marta intervenisale 2.024 puta na terenu

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u martu preuzeli ukupno 231.189.899 kWh električne energije, što je za oko pet odsto više u odnosu na isti period prošle godine i diskretno manje u odnosu na februarsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja saopšteno je iz CEDIS-a.

Očitano je ukupno 372.886 brojila, ili 92 odsto od ukupnog broja, neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 98.5 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u martu 2.024 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 282.170 hiljada eura.

Na nivou primarne mreže, u toku su radovi na zamjeni transformatora vrijedni oko 820 hiljada eura, i to u opštinama: Andrijevica, Mojkovac, Bijelo Polje, Pljevlja, Cetinje i Nikšić.

“U toku su i tenderski postupci za izbor najpovoljnije ponude za izgradnju i uklapanje trafostanice 35/10kV „Duklo“ i izgradnju 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV „Kličevo“. Vrijednost ovih projekata, koji će kvalitet u napajanju električnom energijom u Nikšiću podići na viši nivo, iznosi oko 2.6 milona eura. Završeni su i radovi na realizaciji sedam projekata na sekundarnoj mreži čija je vrijednost oko 325 hiljada eura. Tokom marta su otpočeli i radovi na realizaciji devet projekata na srednjenaponskom niovu, ukupne vrijednosti oko 970 hiljada eura, od kojih je najviše izvojeno za izgradnju podzemnog voda 10kV „TS 35/10 kV Velika plaža 2 – Sv. Nikola“ u Ulcinju (oko 277 hiljada eura)”, navodi se u saopštenju.

Na distributivnu mrežu je tokom marta priključeno 432 novih korisnika.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 1.099 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 324 hiljade, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.

“Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 406 hiljade korisnika na području Crne Gore”, dodaju u saopštenju.

Send this to a friend