Ekonomija

Ekonomija, poljoprivreda, obrazovanje i nauka oblasti za saradnju sa UAE

Radulović i ambasadorka UAE

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati UAE imaju jedinstvene odnose, koje je potrebno osnažiti kroz zajedničko djelovanje i u tom kontekstu trebalo bi istražiti dodatne mogućnosti za saradnju, posebno u oblastima ekonomije, poljoprivrede, obrazovanja i nauke, saopšteno je na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i ambasadorke UAE Nabile Abdelaziz Naser Said Alšamsi.

Oni su razmotrili i mogućnosti organizovanja Mješovite ekonomske komisije, što predstavlja značajan okvir za sagledavanje konkretnih projekata za saradnju.

“Sagovornici su ocijenili da će održavanje Svjetske izložbe EXPO 2021 u Dubaiju biti važna prilika za promociju Crne Gore kao bezbjedne turističke i investicione destinacije. Na sastanku su razmijenjena  mišljenja o podršci na multilateralnom planu, kao i situaciji na Bliskom istoku, uz naglasak na važnost dijaloga i mirno rješavanje svih otvorenih pitanja”, kazali su u Ministarstvu vanjskih poslova

Šef crnogorske diplomatije zahvalio je UAE na značajnoj pomoći koju su uputili Crnoj Gori tokom zdravstvene krize, dodajući da donacija predstavlja gest solidarnosti i humanosti u nepredvidivim i izazovnim vremenima. On je izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima i sveukupnom saradnjom Crne Gore i UAE, kao i spremnost za njeno dalje unapređenje.

“Ministar je kazao je da će, osim zacrtanih vanjskopolitičkih prioriteta-članstva u NATO, intenziviranje pregovora sa EU i dobrosusjedske saradnje, u fokusu njegovog mandata biti i ekonomski aspekt diplomatije i privlačenje stranih investicija”, istaknuto je na sastanku.

Send this to a friend