Ekonomija

Ekonomije regiona visoko zavisne od dešavanja u eurozoni

Fiskalna održivost, uz finansijsku stabilnost, ključni su preduslovi makroekonomske stabilnosti, istakao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na otvaranju Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona u Bečićima. Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije, istakao je da su sve ekonomije regiona visoko zavisne od dešavanja u eurozoni.

Ovogodišnja tema samita je “Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima usporenog privrednog rasta u evrozoni“.

Vlahović je kazao da je, u cilju smanjenja izloženosti eventualnim negativnim uticajima, neophodno odlučno i snažno sprovođenje strukturnih reformi, jačanje konkurentnosti i stvaranje većeg fiskalnog prostora, kroz dalje smanjenje javnog duga i racionalizaciju javne potrošnje.

“Fiskalna održivost, uz finansijsku stabilnost, ključni su preduslovi makroekonomske stabilnosti”, istakao je Žugić u svom uvodnom obraćanju i dodao da je  preventivno djelovanje osnov stvaranja i očuvanja sigurnog, zdravog i stabilnog bankarskog sistema.

S tim ciljem, CBCG je usmjerena na jačanje supervizorskih kapaciteta, unapređenje platnog prometa i aktivnosti na sprečavanju pranja novca, kao i na finansijsku edukaciju i inkluziju.

U nastavku Samita je održan panel guvernera pod nazivom “Monetarna politika i stabilnost bankarskih sistema u uslovima niske inflacije i kamatnih stopa”.

Na ovom panelu, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka regiona su, između ostalog, diskutovali o izazovima monetarnih politika, ekonomskim trendovima u regionu, indikatorima bankarskog sektora u pojedinačnim zemljama…

U zemljama regiona prisutni su pozitivni trendovi u vidu kontinuiranog pada kamatnih stopa i nekvalitetnih kredita, dok bankarske sisteme karakterišu visoka likvidnost, solventnost i profitabilnost.

Učesnici panela su se saglasili u ocjeni da postoji funkcionalna i institucionalna međuzavisnost monetarne i fiskalne politike, te da je dinamiziranje ekonomskog rasta moguće jedino kroz istovremenu primjenu i sinhronizovano djelovanje  ovih politika.

S.Đ.

Send this to a friend