Ekonomija

Ekonomski pasoš mora odobriti i EK i Svjetska banka

Crnogorska Vlada ne smije da žuri već veoma oprezno da odradi program ekonomskog državljanstva u koji je krenula. Prije koncipiranja mora voditi dijalog sa Evropskom komisijom, Evropskom Centralnom bankom, Svjetskom bankom, IFC, konsultantima a možda čak i sa MMF.

Sa svim relevantnim međunarodnim adresama ali i na unutrašnjem nivou kako bi izbjegla rizik koji sa sobom nosi davanje pasoša na osnovu ulaganja. Uz sve to Vlada mora izabrati kredibilnog partnera, kazao je u intervjuu za Pobjedu Bruno Lakuje, glavni izvršni direktor Međunarodne asocijacije Investment migration council koja je protekle nedjelje organizovala konferenciju na ovu temu u Podgorici.

“Vlada mora nastaviti dijalog na političkom nivou sa opozicijom, parlamentarnim grupama i svim zainteresovanim stranama, advokatima, računovođama, i građanstvom o koncipiranju tog programa. Mislim da Vlada to već i radi. Makar je to utisak koji sam ja stekao boravkom u Crnoj Gori”, kaže Lakuje.

Lakuje

POBJEDA: To znači da bi Crna Gora trebalo da otvori četvoro očiju i uči na greškama drugih, da ih ne bi ponovila?

LAKUJE: Apsolutno. Crna Gora mora da uči na greškama drugih da ih ne bi ponovila. Veoma je bitno da se u program ugradi najbolja praksa. Posrtoji puno loših primjera iz kojih Crna Gora može da nauči kako ne treba raditi. Jedan od njih je Mađarska koja je imala program obveznice za prebivalište, koji je zatvoren u februaru ove godine zbog korupcije, zloupotrebe fondova i drugih dokazanih loših radnji, koje su se događale u okviru tog programa. Drugi loš primjer je država Antigua u Karibima koja je imala program viznog oslobođenja sa Kanadom i izgubila ga. I Sent Kic je takođe izgubio vizno oslobođenje prije dvije godine.

POBJEDA: Da li se projekat ekonomskog državljanstva na bilo koji način kosi sa putem Crne Gore u EU?

LAKUJE: Nijesam siguran da mogu da dam precizan odgovor na to pitanje, prije svega zato što nijesam iz Crne Gore. Ali, postoje brojne države u Evropi koje imaju programe za prebivalište ili državljanstvo. Kipar i Malta imaju program za ekonomsko državljanstvo. Portugal, Italija imaju program za prebivalište. Tradicionalne evropske države koje su osnovale

EU među kojima je Francuska imaju program za odobravanje prebivališta koji vodi do davanja državljanstva. U Njemačkoj imaju sličan program.

U Ujedinjenom Kraljevstvu imaju razne programe te vrste. Jednostavno, ima puno država u EU koje imaju ovakve ili slične programe.

POBJEDA: Kada je Crna Gora krenula u pripremanje programa ekonomskog državljanstva iz opozicije su krenule i kritike uz tvrdnje da će se to pretvoriti u davanje azila kontraverznim biznismenima sa sumnjivim novcem? Koliko je, po Vašem mišljenju, opravdan strah da se to dogodi?

LAKUJE: Najvažnija poruka za Crnu Goru su dubinske provjere pojedinaca koji apliciraju za program davanja pasoša na osnovu ulaganja, odnosno investicija. Na Crnoj Gori je da pronađe pravu formulu koja će kod vas funkcionisati da bi izbjegla da bilo koji nepoželjni oblik aplikacije dobije zeleno svjetlo. Sredstva za provjeru postoje. Sve postoji na tržištu i može da se nađe.

Vlada koja želi da nađe informacije ona to može da uradi. Ponavljanje lošeg iskustva nije vjerovatno s obzirom na napredak koji je ostvaren posljednjih godina u pogledu alatki koje se koriste za vršenje dubinskih provjera. Veliki je iskorak na globalnom nivou napravljen i u propisima koji uređuju ovu oblast što je važno. Svima je jasno da se promijenio globalni regulatorni okvir u zadnjih pet godina. Tako da nije moguće da iz neznanja i neobaviještenosti date nekoj nepoželjnoj osobi ekonomsko državljanstvo. Ako nijeste sigurni u sve informacije zahtjev se odbija.

POBJEDA: Da li zemlja, ukoliko bi bio zloupotrijebljen program ekonomskog državljanstva može da izgubi bezvizni režim?

LAKUJE: Siguran sam da će Crna Gora krenuti pravim putem u ekonomsko državljanstvo. Svijet je danas toliko umrežen i međusobno povezan da je jako opasno napraviti neku malu grešku. Ministar turizma crnogorske Vlade Pavle Radulović je rekao da će pristup biti opreznost i pažnja, što je izuzetno važno.

POBJEDA: Na koji način Crna Gora može privući bogate, uspješne i ugledne ljude da u postojećoj konkurenciji traže naše državljanstvo a ne recimo najpoželjnije Malte ili drugih?

LAKUJE: Svaka država koja uvede ekonomsko državljanstvo ima svoj skup kriterijuma privlačnosti. Crna Gora je lijepa zemlja sa još ljepšim plažama, gostoprimljivim ljudima… Dio ste Evrope u svakon smislu te rijeći, članica NATO-a. To su dobre stvari. Lako je tu poruku poslati ljudima. Treba napraviti program kojim se privlače investicije i talenti, tako da ti ljudi ostanu u državi i postanu dio zajednice. Boraveći u Crnoj Gori puno puta, sreo sam se sa minisrtima, državnim službenicima i mnogim predstavnicima Vlade, biznismenima, advokatima i stekao sam utisak da ste ponosna nacija, kulturološki jako bogata. Svjesni ste da ste mala država ali imate profesionalan pristup. U direktnim kontaktima sa ministrima, Privrednom komorom, Udruženjem računovođa, sektorom nekretnina stekao sam utisak da su profesionalni.

POBJEDA: Iz kojih zemalja će, po Vašoj procjeni, najviše tražiti „ekonomski” pasoš Crne Gore?

LAKUJE: Zavisi od toga kakvu ćete vrstu programa uvesti. Dok program pravite morate imati u vidu ko će vam biti krajnji klijent. To Vam je isto kao sa bilo kojim projektom. Ako, recimo, dizajnirate automobil koji želite da prodate u Crnoj Gori volan će biti sa lijeve strane, a ako hoćete Engleskoj biće sa desne. Sve zavisi kako će Crna Gora osmisliti program. Šta god da pravite morate imati u vidu za koga to radite. Najveće tržište je Kina koje stalno raste. Tržišta u nastajanju su Kambodža, Mijan Mar, Vijetnam, neke azijske države. Bliski istok i zalivske zemlje su za to zainteresovane, Arapski Emirati, Jordan, Abu Dabi, Liban…

POBJEDA: Da li će crnogorski pasoš biti zanimljiv za Amerikance koji u posljednje vrijeme sve više traže više državljanstava?

LAKUJE: Američko tržište je jako sofisticirano. Radi se o ljudima koji su zainteresovani za nešto drugo što nudite, a što možda neće tražiti klijenti iz Azije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo
Gost
Dejo

Kad sam ja pisao g.dinu Milu Đukanoviću da CG uvede takav pasoš ili ti ekonomsko državljanstvo. Mora da su ovi okolo njega ukrali moju ideju jer mu je tada nijesu saopštili!!!

Send this to a friend