Ekonomija

Ekonomski rast ostvaren u Crnoj Gori viši od očekivano

Ekonomski rast ostvaren u Crnoj Gori viši je od očekivanog i finansijska i makroekonomska situacija u zemlji značajno je unaprijeđena. Nivo loših kredita u bankarskom sistemu nastavio opadajuću tendenciju i da oni sada predstavljaju izazov samo za individualne banke, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na godišnjem zasijedanju Svjetske banke i MMF-a.

Nastavljajući učešće na godišnjem zasijedanju Svjetske banke i MMF-a, delegacija Crne Gore, koju predvode Žugić i ministar finansija danas je imala brojne sastanke.

Osim prisustva plenarnoj sjednici Svjetske banke i MMF-a, koju je otvorio predsjednik Republike Indonezije Joko Widodo, delegacija je imala više bilateralnih sastanaka.

Radunović je saopštio da ubrzani ekonomski rast treba iskoristiti za sprovođenje strukturnih reformi, koje su veoma značajne.

Anthony de Lannoy je istakao da “sa zadovoljstvom može konstatovati da je ekonomska situacija u Crnoj Gori značajno unaprijeđena” i, u nastavku sastanka, upoznao crnogorsku delegaciju sa izborom novog šefa misije MMF-a za Crnu Goru i ponudio tehničku pomoć u oblastima koje se procijene prioritetnim.

Delegacija se sastala sa zamjenikom direktora Odjeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a (MCM), g. Savastanom. Na ovom sastanku je naglašena izuzetna saradnja sa Ministartsvom finansija u segmentu upravljanja javnim dugom. S tim u vezi, u izvještaju MCM-a za proteklu godinu, posebno je pohvaljen kvalitet tehničke saradnje sa Crnom Gorom i okarakterisan kao jedan od najboljih primjera koordinacije.

Razgovarano je o mogućnosti nastavka tehničke saradnje u oblasti razvoja domaćeg tržišta kapitala, uz održavanje opreznog odnosa izloženosti banaka prema Državi i uz dodatno unapređenje Strategije za upravljanje dugom. U cilju daljeg razvoja finansijskog sistema, zatražena je tehnička pomoć za unapređenje konsolidovane supervizije i razvoja mehanizama za rezoluciju banaka.

U nastavku dana, delegacija se susrela i sa predstavncima NRW banke, na čelu sa izvršnim direktorom Frank Richterom, sa kojima je diskutovano o aktuelnoj situaciji na međunarodnim finansijskim tržištima, kao i o upravljanju deviznim rezervama. Takođe su nastavljeni razgovori sa predstavnicima komapanije De la Rue vezano za aktivnosti upravljanja i čuvanja gotovog novca.

Na sastanku sa izvršnom direktoricom IFC-a (International Finance Corporation) za Evropu i Centralnu Aziju, Wiebke Schloemer, ministar Radunović je izrazio zadovoljstvo značajnim rastom portfolija IFC-a u Crnoj Gori, posebno u oblasti infrastrukture i finansiranja projekata lokalne samouprave. Posebno je naglašen kvalitet ekspertske pomoći koju IFC pruža na projektu koncesije Aerodroma Crne Gore.

Istaknuto je da donošenje novog Zakona o javno-privatnom partnerstvu otvara nove mogućnosti za saradnju sa Crnom Gorom, obzirom da u realizaciji javno-privatnih partnerstava IFC ima ogromnu komparativnu prednost.

Crnogorska delegacija je, sa predstavnicima ostalih 14 zemalja članica, učestvovala i na sastanku Holandsko-belgijske konstituence, na kojem su analizirani najnoviji globalni makroekonomski trendovi i njihov uticaj na zemlje članice.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Teta
Gost
Teta

A gde su brojevi? Po svim izveštajima zadnjih godinu dana nema nas nigdje. Jedna fabrika nije otvorena, po prognozama mmf Bdp nam pada duplo do 2020, nezaposlenost stagnira, plate ne rastu srećni smo ako ne smanje, dug u bdpu raste preko 80%, ubi nas autoput… Gdje mi živimo a gdje vi?

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

Što će ti brojevi? Nije valjda da Žugi ne vjeruješ.

bracki
Gost
bracki

DO KAD CE DA TRAJE OVA KOMEDIJA KOJA SE ZOVE EKONOMSKI RAST U CG? PA STO SE PLATE NE POVECAJU, STO GORIVO NE POJEFTINI, STO SE NE SMANJI NEZAPOSLENOST, ZASTO SKACU CIJENE????

Stari
Gost
Stari

Ocekujem povecanje penzije shodno rastu

Ekonom
Gost
Ekonom

Tacno, tako da penzioneri imaju vise para da trose sto ce dodatno povecati rast ekonomije. Naprijed penzioneri.

Send this to a friend