Ekonomija

Ekonomski razvoj glavni izazov zemalja u integracionim procesima

Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

U okviru inicijative za unapređenje regionalnog razvoja i povezivanja koja je glavni izazov ovogodišnjeg Biznis foruma Prizren 2018,  ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka susreo se sa resornim ministrom za regionalni razvoj Rasimom Demirijem.

Demiri je upoznao Zenku da je novoformirano Ministarstvo za regionalni razvoj u Vladi Kosova za vrlo kratak period opravdalo svoje formiranje te da će  ostvareni rezultati krajem godine to i potvrditi. On je nedavno boravio u radnoj posjeti Crnoj Gori gdje je razgovarao sa potpredsjednikom Vlade za regionalni razvoj Rifatom Husovićem kojem je prenio iskustva Kosova u pomenutoj oblasti.

“Ministri su saglasni da je stabilnost u odnosima dviju država očigledna, te da obije vlade razmišljaju u pravcu naprednih, prosperitetnih koraka kako bi osigurale svoj bolji ekonomski razvoj” saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Zenka istakao je da obije države vode jednu zrelu politiku, te da prate razvojne koje donose nove mogućnosti i prosperitet njihovim građanima i građankama, i dodao da su se prethodni sastavi vlade bavili procesima, od kojih je najvažniji bio da se sačuva mir na prostoru Crne Gore.

“Sadašnji saziv vlade fokusiran je na ekonomski razvoj. Postizanje boljeg standrada života našeg društva biće najbolji pokazatelj nacionalne politike”, naglasio je Zenka.

O važnosti otvorene komunikacije, razmijeni ideja i iskustava, a iznad svega uzajamnom razumijevanju kao garantu plodonosne saradnje, Zenka razgovarao je i sa Kujtimom Gashijem, ministrom za kulturu, omladinu i sport.

“Prepoznata je potreba za boljim upoznavanjem naših kultura i religija”, rekao je Zenka.

Crna Gora sa ponosom govori o svom multikulturalnom i multivjerskom karakteru, ali nije dovoljno samo očuvati iste već ih moramo njegovati.To znači da treba mnogo više da učimo jedni o drugima. To je put smanjenja diskriminacije, predrasuda, stereotipa. Prema Zenkinim riječima neznanje je veliki neprijatelj svakog procesa, a crnogorsko društvo ima bogatu istoriju i baštinu, samo je treba bolje upoznati.

Ministri su razmijenili mišljenja o integracionom procesu pristupanja Evropskoj uniji, benefitima i izazovima sa kojima se obije vlade suočavaju, ali i društva. Na putu koji su izabrale, obije države imaće dosta da nauče, ali i pokažu svojim primjerima, saglasni su sagovornici. Ozbiljnost u pretpristupnom periodu je dokazana, reformskim procesima i zajedničkim snagama ostvariće se zacrtani ciljevi konstatovano je na sastanku.

Send this to a friend