Ekonomija

Ekonomski rezultati su bolji i od Vladinih projekcija

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je da dosadašnji rezultati Vlade ukazuju na dobre trendove i očekuje da će se nastaviti i stopa ekonomskog rasta, ali i porast broja novih radnih mjesta.

“Rezultati ekonomske politike Vlade u prethodnih gotovo jedanaest mjeseci zaista su izuzetno dobri. Ovo nije samo moja ocjena već je to ocjena i vodećih međunarodnih finansijskih institucija i organizacija. A te ocjene su proistekle iz egzaktnih podataka: realna stopa rasta domaće ekonomije u drugom kvartalu 2017. godine iznosila je 5,1 odsto, i to je najviša stopa od 2008. godine, odnosno nakon onog buma koji smo imali poslije obnove nezavisnosti. I jedna je od najviših stopa rasta u Evropi. Istovremeno, prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini 2017. godine crnogorska ekonomija je ostvarila realni rast od 4,2 odsto, što je takođe među najboljim rezultatima u Evropi. Navedeni rezultati premašuju i projekciju realnog ekonomskog rasta iz zvaničnih dokumenata Vlade za ovu godinu, jer je ta projekcija na nivou od 2,7 odsto. Dakle, naše projekcije su donekle bile konzervativne, ali se pokazalo da smo postigli više i od tih svojih projekcija“, rekao je predsjednik Vlade u intervuu Pobjedi.

Predsjednik Marković je rekao da će zvanični podaci o privrednom rastu u III kvartalu biti objavljeni u decembru, i da s obzirom na porast broja noćenja turista i prihoda od turizma kao i na snažnu investicionu aktivnost u zemlji očekuje da realna stopa ekonomskog rasta za cijelu godinu ne bude ispod četiri odsto.

“Očekujem da će ekonomski rast nastaviti da podstiče otvaranje novih radnih mjesta, što je trend od početka ove godine. Podsjetiću, u prvih osam mjeseci ove godine, a to su posljednji zvanični podaci, prosječan broj zaposlenih povećan je za 6.314 odnosno za 3,6 odsto, te je stopa nezaposlenosti po Monstatovoj anketi o radnoj snazi po podacima za drugi kvartal 2017. smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na 2016. godinu i iznosi 15,1 odsto. Radimo na to sme da ovaj trend nastanimo”, kazao je crnogorski premijer.

Pored toga što nam rastu BDP, zaposlenost i broj turista, dodao je Marković, imamo i značajan rast direktnih stranih investicija, pokrivenost uvoza izvozom, svih vidova transporta itd.

“I, konačno, kao rezultat svega ovoga imamo pozitivan stav dviju globalnih kreditnih agencija u vezi sa izgledom crnogorske ekonomije. Brojke pokazuju da imamo razloga za zadovoljstvo, ali ja kao predsjednik Vlade hoću i tražim uvijek više i bolje“, poručio je premijer.

Za izgradnju autoputa povučeno blizu 62 miliona eura 

Foto: Arhiva

“Za izgradnju autoputa je od početka godine povučeno blizu 62 miliona eura, što je imalo snažan multiplikativni efekat na ostale sektore ekonomije, naročito građevinarstvo, ali i saobraćaj, skladištenje, trgovinu, saopštio je premijer Duško Marković.

On je, komentarišući ocjene dijela opozicije koja rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) posmatra kao isključivu “zaslugu” izgradnje autoputa, rekao da mu je drago što je dio opozicije promijenio mišljenje.

“Makar više ne dovode u pitanje potrebu gradnje autoputa i uspješnost projekta. Dio opozicije je u vezi s ovim najznačajnijim infrastrukturnim pregnućem u našoj istoriji, prošao put od pokušaja negiranja uopšte potrebe gradnje autoputa, preko pokušaja ismijavanja ovog grandioznog projekta – ‘autoput od nigdje do nigdje“’, da bi sada priznao da je ipak to projekat koji je već u izgradnji doveo do rasta BDP-a”, kazao je Marković.

Sada, kako je naveo, govore kako osim toga ne postoji ništa drugo, a sam projekat pokušavaju da problematizuju izvlačeći navodne nedostatke.

“Vremenom će morati da prihvate i da je riječ o projektu koji je od suštinskog značaja za dalji razvoj Crne Gore. Ne zamjeram što to nijesu vidjeli ili nijesu željeli ili nijesu uspijevali da vide od početka. Nije svako obdaren vizijom. Što se tiče tvrdnji kako osim autoputa nema ničeg drugog – to su potpune besmislice”, poručio je Marković.

On je saopštio da je, pored investicione aktivnosti na izgradnji autoputa, snažna investiciona aktivnost zabilježena i u turizmu i poljoprivredi.

“Tu su i ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta u industriji, izgradnja podmorskog elektroenergetskog kabla, puštanje u rad vjetroelektrane na Krnovu, kao i ostale investicije u zemlji. Sve je to doprinijelo ukupnom rastu investicione potrošnje, kao važne komponente rasta BDP-a”, tvrdi Marković.

On je rekao da je više investicija, osim izgradnje prioritetne dionice autoputa, koje su doprinijele ekonomskom rastu, ali je autoput najveća.

“Ako posmatramo po sektorima, snažnom ekonomskom rastu su doprinijeli rast u građevinarstvu, šumarstvu, poljoprivredi, rudarstvu, pojedinim granama prehrambene industrije, trgovini, turizmu. Rastu BDP-a doprinijeli su i rast potrošnje domaćinstava kao i povećanje izvoza robe i usluga u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

to premijere.. samo napred …da cujemo i takve vijesti …a ne ssmo sismakov sindja mindja ….da osjetimo boljitak…eto para za onu izgubljenu ne/namjernu obilaznicu autoputa sto je strucnjak brajevic ramada ne vidje ..??

Hrišćo
Gost
Hrišćo

Odlicno, kad je već tako onda ostavite porez na 19%

yug
Gost
yug

Monako salje delegaciju da vide kako dalje I da nauce od Vlade Crne Gore.

Send this to a friend