Ekonomija

Ekonomsko državljanstvo trebalo uvesti prije 10 godina

Predrag Drecun

Crna Gora kasni sa programom ekonomskog državljanstva i trebalo je da ga uvede još prije deset godina jer bi on, ukoliko se sprovede transparentno i bez greške, državi i građanima donio nemjerljive benefite, ocijenio je za Dnevne novine ekonomski analitičar Predrag Drecun.

<<<Za crnogorsko državljanstvo pola miliona eura<<<

On smatra da je taj projekat trebalo realizovati nedugo nakon obnove nezavisnosti jer je interesovanje investitora za ekonomsko državljanstvo Crne Gore tada, kako tvrdi, bilo ogromno.

“Zbog toga smo na gubitku, ali opet nikad nije kasno. Ako se projekat sada dobro sprovede onda stvarno možemo da očekujemo dolazak ozbiljnih investitora u Crnu Goru”, kazao je Drecun.

Govoreći o konkretnim benefitima ekonomskog državljanstva, Drecun je istakao da oni nijesu lako mjerljivi, te da cijena pasoša neće biti njihov primarni izvor.

“Cijena je stvar procjene Vlade i tu ne mogu da arbitriram. Međutim, mnogo veći su multiplikativni efekti koji će postati vidljivi kasnije kroz zapošljavanje, poslovne odnose, sticanje novih znanja. Biće dovoljno da prodamo 500 pasoša i dovedemo 500 biznismena, što je ogroman benefit, posebno za mlade ljude. Ako se to odradi transparentno, sa jasnim procedurama i bez grešaka, onda niko neće moći da ima primjedbe na to”, naglasio je Drecun.

Vlada je krajem prošle sedmice usvojila Informaciju o programu sticanja crnogorskog državljanstva prijemom na osnovu posebnog programa ulaganja i naložila nadležnim institucijama da stvore pretpostavke da se njegova primjena počne 1. oktobra. Program će, kako je planirano, biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU tokom tri godine. Zainteresovani će imati opciju da ulože 250.000 eura u neki od razvojnih projekata koji je prethodno odobrila Vlada u nerazvijenom području Crne Gore ili 450.000 eura u neki od razvojnih projekata u razvijenom području, a uz to će im biti naplaćena naknada do 100.000 eura po zahtjevu.

Osim benefita, program ekonomskog državljanstva sa sobom nosi niz rizika od kojih se, ukoliko se ne sprovedu neophodne provjere, izdvaja mogućnost da pasoš dobiju osobe sa kriminalnim dosijeom.

Kako bi se to spriječilo, Drecun ukazuje da treba prekopirati najbolju praksu od država koje već sprovode taj program.

“Od toga se možemo zaštititi tako što će se postaviti dobre kontrole i provjere, uz angažovanje neke od međunarodnih agencija koje su specijalizovane za takvu vrstu usluge. Treba napraviti ugovor sa njima i prenijeti odgovornost na njih. To košta, ali bolje je i platiti pa imati čist posao nego zarađivati više, a biti izložen rizicima jer je ovdje riječ o imidžu zemlje, koji ne treba izgubiti”, zaključio je Drecun.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jenefer
Gost
Jenefer

Prije nekoliko dana Simovic prica kako crnogorski pasosi nijesu na prodaju..za njim Radunovic kako CG moze da profitira od ekonomskog drzavljanstva, evo sad i Drecun podrzava..hocete li se sinhronizovati, pozbunjivaste ove silne Sinavatre?

Svasta
Gost
Svasta

Trebalo je… Za 10 godina šta je trebalo danas učinjet. Nikad niste I nikada nećete znati da sve ima svoje vrijeme i interval. Sve kasni I sve se odugovlaci.

Italijanka
Gost
Italijanka

Slabi ste na naše obveznice imate jedan procenat a u italiju jedan sedamdeset procenata to znači na sto hiljada imate kod nas hiljadu eura a u italiju hiljadu i sedamsto eura pa tako na milion kod nas deset hiljada u italiju sedamnaest hiljada. 👍

Italijanka
Gost
Italijanka

Sad sam čitao 2017 godine albaniju posjetilo 5 miliona turista ove godine 15 procenata više ili 750 000 turista 👍

Ve$a
Gost
Ve$a

Mogu li ja prodat državljanstvo za 500000€? Moguć svaki dogovor.

Kkqdkwks
Gost
Kkqdkwks

Grdan li je ….

Komsija
Gost
Komsija

Ovo je onaj sto je svojevremeno vikao “ Tacku na pljacku” i “Vratite pare”
Osnovao stranku pa pobjegao iz iste!!

Mr.Bad
Gost
Mr.Bad

Većina je sa Kibom kidnula dje su pare! Ponijeli glasove, unovčili ih.

Radoznao
Gost
Radoznao

Zasto se svako malo moraju povampiriti ovi mrtvaci, koje ni njihovi najblizi ne pamte po dobrom?

salko
Gost
salko

Kako je,, fino” biti mirodjija u svakoj corbi.Zivjeti kao kameleon.

Mikison
Gost
Mikison

Ovaj se samo pojavi kad nesto treba prodati da pohvali kako je to super.Sjeca li se iko njegovog govora u skupstini kad se kap prvi put prodavao ? Ovaj analiticar rece da je to posao stpljeca ,i obda iz narodne stranke predje u prvu banku!

Zafrkanti
Gost
Zafrkanti

“ukoliko se sprovede transparentno i bez greške”

Cajka
Gost
Cajka

Steta Drecun sto ovako nisi bio pametan prije deset godina,ali nisi skolovala kako treba ali cemo da saljemo u skola..

LJUTA
Gost
LJUTA

Hocemo zakon UAE o drzavljanstvu….ne prodajmo CG koju smo tek stvorili…..i ovako su crnogorci manjina u svojoj drzavi…pamet u glavu a nee u vasem djepu

Vukasin D.
Gost
Vukasin D.

Prije 10.g.i više je triba li ukinuti tzv.nacionalne penzije koje, ne zato što ih primaju nacionalni srbi većinom /90%/ no što su neustavna kategorija. Kada mogu majkama valjda su mogli i ovim protagonistma politike devedesetih. Među njima je i g. DRECUN, sada ek.analiticar.

Darko
Gost
Darko

Pre deset god ,,, Peca , Novak , Soc,,, tandara mandara BROC

Narodni DPS
Gost
Narodni DPS

Noco, Peco, Dreco…

Turimvamga
Gost
Turimvamga

peco, dreco, šoć, tandara, mandara, broć, sa kojom ironijom i cinizmom je nekad gledao na crnogorsko državljanstvo……na ovu temu je mogao i da se ne javlja, može recimo da kaže nešto o visokoj cijeni crmnickog luka, zašto je ovako skupa krtola i slabog kvaliteta….

Darko
Gost
Darko

Jedan od najpodmuklijih stetocina koje zive na planeti Zemlji je tandara mandara Drecko . Zivi u stanovima i kucama uzetim na foru , radi na foru i hrani se naravno na foru .
Samo zaprasivanje praskom za zlaticu moze se ostraniti .

Send this to a friend