Ekonomija

Ekskluzivno na CdM-u: Ovako će izgledati novi-stari hotel Durmitor

Umjesto najstarijeg hotela na Žabljaku, čije je rušenje počelo prije nekoliko dana, biće izgrađen novi hotel sa pet zvjezdica potpuno identične, ali unaprijeđene spoljašnje arhitekture, kazali su predstavnici kompanije Adriatic Properties iz Budve, koja je prije godinu i po kupila hotel Durmitor.

FOTO: CDM

Kompanija Adriatic Properties predstavila je danas u Žabljaku idejno rješenje za izgradnju hotela Durmitor.

Nakon realizacije ove investicije, Žabljak će obogatiti autentičnu ponudu kroz kategoriju novog hotela opsega pet zvjezdica, sa kapacitetom od 70 soba sa 140 ležajeva. Hotel će imati dva restorana, klub za djecu, unutrašnji i spoljašnji bazen, dok će u podzemnim etažama raspolagati sa parking prostorom, konferencijskom salom i spa centrom.

Pored novog hotela planirana je izgradnja 11 vila u šumi u okolini hotela Durmitor koje će takođe morati da zadovolje zahtjeve objekata od pet zvjezdica.

“Preduzimanje konkretnijih koraka počeće od trenutka izrade državne studije lokacije za navedeni lokalitet. Onog trenutka kada se završi studija lokacije, moći ćemo da uzmemo urbanističko tehničke uslove na osnovu kojih ćemo krenuti u dalju detaljniju razradu projekta, nakon čega možemo krenuti i u građu na navedenom lokalitetu”, kazao je CdM-u izvršni direktor kompanije Goran Bencun.

<<<Počinje uklanjanje hotela Durmitor i bungalova<<<

Uklanjanje postojećeg objekta počelo je 30. aprila, a predstavnici investitora uvjeravaju da će se posao završiti u narednih 30 do 45 dana, prije 15. juna kada počinje ljetnja sezona na Žabljaku.

FOTO: CDM

Stručni saradnici investitora su objasnili i zašto se nije pristupilo rekonstrukciji starog hotela.

“Analizom je utvrđeno da je objekat hotela Durmitor statički i strukturno propao zbog višegodišnjeg uticaja atmosferskih padavina i prodiranja istih u sam objekat, što je dovelo do potpune nestabilnosti objekta, truljenja unutrašnjih i spoljnjih materijala, te je uklanjanje objekta praktično bilo jedino rješenje”, objasnio je arhitekta Studio K Dragan Komatina.

Zbog nepostojanja adekvatne tehničke dokumentacije, investitor je prije rušenja snimio stari hotel, iznutra i spolja, kako bi se prilikom projektovanja, a kasnije izgradnje, ispoštovale sve karateristike postojećeg hotela Durmitor.

Pored navedenog, investitior je snimio i okolni teren na parceli na kojoj se nalazi hotel i markirali su svako stablo na lokaciji kako bi se projekat kao takav uklopio u okolni ambijent i kako bi se uticaj na samoj lokaciji sveo na minimum.

Prioritet zapošljavanje ljudi sa Žabljaka i sjevera

Nakon dobijanja neophodne dokumentacije, rok za izgradnju hotela i okolnih vila je tri godine, a predviđena je investicija u vrijednosti od preko 20 milona eura.

Novim hotelom će upravljati renomirani hotelski svijetski operater, koji će imati obavezu da prilikom zapošljavanja prioritet da ljudima sa Žabljaka i sjevera Crne Gore.

Podsjećamo, ugovorom koji je potpisan 2. septembra 2016. godine, hotel je prodat kompaniji Adriatic Properties.

Hotel se prodavao po cijeni od 643.739 eura, kao dio imovine Ski centra Durmitor u stečaju. Adriatic Properties je za hotel ponudila 650.000 eura, što je oko 6.000 eura više od tražene cijene.

Kompanija je 5. septembra 2016. godine avansno uplatila 15 odsto, odnosno 97.500 eura, a ostatak novca- 552.500 eura je uplatila 22. novembra iste godine.

Budvanska kompanija već nekoliko godina uspješno upravlja Aman rizortom na Svetom Stefanu, hotelom Kraljičina plaža u Miločeru, kao i hotelom Maestral u Pržnu.

Slađana Đukanović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend