Ekonomija

Elaborat pa legalizacija: Građani će plaćati i troškove premjera

ilustracija

Prije ulaska u proces legalizacije vlasnici bespravnih objekata moraće da obezbijede elaborat premjera, koji je uradila licencirana geodetska agencija, a koji će ih koštati u prosjeku oko euro po kvadratu.

Elaborat premjera bespravno izgrađenog objekta dužni su da urade i vlasnici, čija je imovina već zavedena u Upravi za nekretnine, a osim troškova njegove izrade oni će platiti i oko 50 eura za dobijanje dokumentacije iz katastra i takse.

“Preduslov za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je evidentiranje objekta u katastru nepokretnosti. Upis se vrši na osnovu elaborata premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta, koji je uradila licencirana geodetska organizacija, a ovjerio katastar, i zahtjeva za upis objekta. Troškove izrade elaborata i tehničke dokumentacije snose vlasnici bespravnih objekata”, rečeno je Dnevnim novinama u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

U podgoričkim geodetskim agencijama cijene se mnogo ne razlikuju, pa tako za premjer kuće na sprat korisne površine nešto veće od 200 kvadrata treba izdvojiti oko 200 eura.

Elaborat, zahtjev za legalizaciju i izvod iz lista nepokretnosti podnose se nadležnom organu lokalne uprave najkasnije do 15. jula ove godine.

“Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je isključiv i odnosi se na sve bespravno sagrađene objekte. To znači da se ne mogu legalizovati objekti za koje zahtjev nije podnijet u predviđenom roku”, istakli su u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
D.B.
Gost
D.B.

Niko ne bježi od obaveza prema Državi, ali cijene ukupne legalizacije nijesu iste kao za građevinsku dozvolu, nego mnogo veće.

D.B.
Gost
D.B.

Jedna četvoročlana Crnogorska porodica sa primanjima od 1000,00 eura mjesecno ne moze da finansira obaveze legalizacije,sa trenutnim cijenama komunalija i zemljišta. Na koji način će se Država namiriti a da pr tome od te porodice ne napravi socijalne slučajeve koji će opet biti na teret Države. Koliko ima građana koji ne rade a imaju nelegalne objekte? Cijene se moraju korigovati.… Više »

Goran
Gost
Goran

Treba da sruse svakom ko je gradio na tudjem zemljistu.

Ne mlatu
Gost
Ne mlatu

Promasio si poentu al bolje i to nego ispast iz aviona.

Gost
Gost
Gost

Ako ja sve to placam,hoce li mi opstina dati sve sto je ona duzna,mislim na vodu i kanalizaciju?

Dusko
Gost
Dusko

Jesi li ti to Opstinu pitao kad si otimao imovinu. Umjesto da se pokrijete usima zato sto ste napravili krivicno djelo a za to nijeste procesuirani, vi ocete da i dalje zakidate drzavu.
U svakoj drzavi za pocinjeno krivicno dijelo se odgovara. A ova placanja su obavezna i za onoga koji potpuno regularno i legalno gradi neki objekat

RofZ
Gost
RofZ

Platili komunalije 80ih, dobili obećanje od KPJ, pa onda od DPS, pa onda od novog DPS, pa onda od Mugija, pa od Miga, a i dalje sa septičkim i ulicom Miladina Popovića kao da je iz XIII vijeka. A ima ih na 100tine dje je komplet nelegalno pa imaju sve, čak i vrela ribnička….

gmt
Gost
gmt

Naravno. Ili su mislili da će im to neko drugi plaćat. To isto plaćaju i svi oni koji grade legalno. Samo čekam da ih čujem kako se bune.

Jadran
Gost
Jadran

prifalilo državi novca ! Ništa od ovoga narod vam ne plaća ništa.Džaba tražite.

Simo
Gost
Simo

I treba da se tako ponasate kad drzava nema snage da vas procesuira po zakonu. Kad drzava sa cjelokupnom policijom nema snage da zastiti geometra da premjeri zemju. U drugim drzavama za onakav otpor drzavnoj vlasti bilo bi robijanja.

Send this to a friend