Ekonomija

Elektronski prenos podataka iz registar kasa od juna 2019.

ilustracija

Usvajanjem Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga omogućiće se uvođenje sistema za elektronski prenos podataka sa poreskih registar kasa poreskih obveznika u bazu podataka Poreske uprave, i to u realnom vremenu, a sve u cilju efikasnijeg suzbijanja nelegalnog poslovanja, saopšreno je iz Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Puštanje sistema u produkciju planirano je za 1. jun 2019. godine, a očekuje se da će isti već tokom prve godine primjene doprinijeti naplati dodatnih prihoda u iznosu od 13 do 17 miliona eura.

“Nacrt Zakona, koji je u fazi Javne rasprave, predviđa uvođenje softverskog rješenja za elektronski prenos podataka o ostvarenom prometu  bez obzira na vrstu plaćanja. Poreski obveznici po ovom rješenju su dužni da obezbijede skup mjera koje će omogućiti elektronski prenos podataka od naplatnog uređaja koje koristi poreski obveznik do informacionog sistema Poreske uprave”, dodaju oni.

Nacrtu Zakona prethodila je, kako navode,  izrada studije izvodljivosti kojom je analizirano postojeće stanje u oblasti evidentiranja prometa, gdje kod velikog broja obveznika ne postoji zadovoljavajući stepen poreske diacpline, te softverski i infrastrukturni preduslovi koje treba ispuniti pri uvođenju sistema elektronske fiskalizacije i očekivani benefiti od istog.

“Studija, izrađena od strane eksternog konsultanta, pokazala je da će se uvođenjem ovog sistema i obezbjeđivanjem podataka u realnom vremenu doprinijeti kvalitetnijem praćenju rada poreskih obveznika, što će rezultirati efikasnijim otkrivanjem i sankcionisanjem sive ekonomije, a samim tim i povećanjem poreskih prihoda, naročito po osnovu poreza na dodatu vrijednost”, tvrde oni.

Sem toga, kako dodaju, analiza rizika koju sistem omogućava doprinijeće usmjeravanju resursa poreske inspekcije na najrizičnije obveznike, a samim tim i rasterećenje urednih poreskih obveznika od čestih i bespotrebnih kontrola.

“Imajući u vidu da većina poreskih obveznika već raspolaže savremenim modelima naplatnih uređaja, to prilagođavanje istih za primjenu novog sistema neće izazvati značajne troškove, a za poreske obveznike koji do sada nijesu koristili naplatne uređaje tržište će ponuditi i mogućnost iznajmljivanja uređaja u cilju minimizovanja troškova”, ističu oni.

S obzirom na potrebu prilagođavanja postojećih sistema, iz ministarstva i Poreske uprave napominju da će poreski obveznici kroz direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom, kao i preko udruženja poreskih obveznika, biti blagovremeno upoznati sa svim funkcionalnostima sistema i aktivnostima koje treba da izvrše kako bi bili spremni za početak primjene novog tehničkog rješenja.

“Model elektronske fiskalizacije u primjeni je mnogim zemljama regiona i svijeta, a kao naročito efikasno rješenje pokazao se u Hrvatskoj i Sloveniji, čija su komparativna iskustva i korišćena prilikom izrade studije izvodljivosti i predloženog zakonskog rješenja”, zaključuju oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Spasoje Balić
Gost
Spasoje Balić

To je laž kao i do sada sve lažu pa i to Hrvatski taksisti koji su samostalni nemaju 100 posto dokle će da nam otežavaju rad a ujedno i život inspekcije i nesmiju da pomisle da kontrolišu pojedine firme i pojedonce ma jebem vam i mrtvo i živo bando banditska

Radnik
Gost
Radnik

Samo udri po onome ko placa sve uredno … Bravo

Legalni radnik
Gost
Legalni radnik

Oce li u Tuzi po buvljavcima i sl. kase morati ili tamo moze kako oce ?

Send this to a friend