Ekonomija

Elektroprivreda Medojeviću: Ostavljena TE Pljevlja sa hipotekom gašenja, očekujemo pozitivan ishod

Nebojša Medojević ( Lider PzP)

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je reagovala povodom objavljenog otvorenog pisma predsjednika PzP, Nebojše Medojevića upućenog izvršnom direktoru EPCG Nikoli Rovčaninu, naglasivši da je novom rukovodstvu TE Pljevlja ostavljena sa hipotekom gašenja i očekuju pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom.

<<<Medojević Rovčaninu: Produžetak rada TE Pljevlja u ovom stanju će neke ljude koštati života i zdravlja<<<

Reagovanje prenosimo integralno

“Poštovani gospodine poslaniče, predsjedniče partije i građanine Medojeviću,

Nije nam želja da Vam odgovaramo na optužbe i konstatacije, već da otklonimo sumnje koje ste naveli u Vašem otvorenom pismu, a u cilju pojašnjenja kako Vama tako i cjelokupnom društvu čime bi izbjegli dodatne nejasnoće u javnosti.

Poznato je i Vama i javnosti da je novom rukovodstvu EPCG ostavljena TE “Pljevlja” sa hipotekom gašenja i upitnim poslovanjem u narednom periodu zbog nepoštovanja ranije preuzetih obaveza evropskog i domaćeg zakonodavstva. Upravo se zbog te situacije intenzivno pregovara, a očekujemo i pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom i to upravo u periodu redovnog godišnjeg remonta TE “Pljevlja” od 1. aprila do 1. juna kada se ona nalazi van pogona, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada.

Što se tiče zakonodavstva u ovoj oblasti napomenućemo još da EPCG u saradnji sa nadležnim Ministarstvima aktivno učestvuje u izradi Nacionalnog klimatskog i energetskog plana. U tom kontekstu, a u cilju sprovođenja procesa dekarbonizacije i pravedne tranzicije od strane EPCG, obnovljivi izvori energije prepoznati su kao prioritet i strateško opredijeljenje razvoja. U narednom periodu u okviru procesa ažuriranja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, a sa ciljem praćenja energetskih politika i smjernica Evropske unije, stvoriće se uslovi i za definisanje tzv. godine ”phase-out”-a TE Pljevlja a koja je na nivou EU definisana do 2050. godine.

Da napomenemo da će upravo ekološka rekonstrukcija doprinjeti ostvarivanju ciljeva procesa energetske tranzicije inicirane od strane Evropske komisije i Energetske zajednice.

Ističemo da rad TE “Pljevlja” u narednom periodu, kada je u pitanju energetska a samim tim i socio-ekonomska komponenta, nema alternativu, iz razloga što u prethodnih 30 godina nije izgrađen nijedan značajniji objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljiv izvora.

U energetskom smislu prestankom rada TE “Pljevlja” sigurno bi došlo do destabilizacije elektroenegetskog sistema i nemogućnosti sigurnog snabdijevanja cjelokupnog državnog konzuma. Hipotetički, da termoelektrana nije na mreži tokom 2021. godine, to bi značilo da bi EPCG morala uvesti 1317 GWh električne energije kako bi pokrila planiranu potrošnju, što bi okvirno na HUPX berzi vrijedilo preko 70 miliona eura, uz dodatne troškove prekograničnih prenosnih kapaciteta, ali i uz pitanja mogućeg prenosa te količine energije.

U socio-ekonomskom smislu, zbog nefunkcionisanje termoelektrane, posao bi direktno izgubilo 1200 građana Pljevalja, a indirektno nekoliko hiljada računajući repro lanac i ugroženost poslovanja mnogih kompanija u Crnoj Gori koje sarađuju sa rudnikom i termoelektranom.

Upravo zbog toga, proizvodeći nekad i više od 50 odsto električne energije u Crnoj Gori, TE “Pljevlja” je predstavljala temelj i oslonac našeg energetskog sistema. Zato je i veoma važna realizacija projekta ekološke rekonstrukcije Bloka I. Projekat je vrijedan preko 54 miliona eura čijom realizacijom će se obezbijediti nesmetan rad termo bloka u naredne dvije decenije.

Dakle, o važnosti ovog projekta ne treba više govoriti, dok će u međuvremenu novo rukovodstvo EPCG provjeriti cjelokupan tenderski postupak oko ekološke rekonstrukcije i sam ugovor, uz detaljnu analizu stručne komisije. O rezultatima preispitivanja kako tehničkih tako i pravnih segmenata ugovora, javnost će biti blagovremeno i transparentno informisana.

Takođe, nesporno je da će novo rukovodstvo pokrenuti snažan investicioni ciklus, proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i tako dati značajan doprinos borbi protiv emisije štetnih gasova i klimatskih promjena.

Tačno je gospodine Medojeviću da rješenja postoje, nijesu laka, besplatna i bezbolna. Zato i ostvarivanje ciljeva procesa energetske tranzicije inicirane od strane Evropske komisije i Energetske zajednice, nisu ugrožavanje ekonomija zemalja članica i gubitak radnih mjesta u lokalnim zajednicama koje se oslanjanju na eksploataciju uglja, već postizanje propisanih ekoloških standarda i sprovođenje pravedne tranzicije u definisanim rokovima.

U tom kontekstu će definisanje godine prestanka rada TE “Pljevlja” tzv. “phase-out-a” biti predmet kako energetskih, tako i socio-ekonomskih analiza, uz uključenost svih relevantnih faktora u društvu kako bi pažljivo sproveli proces pravedne tranzcije, a posebno vodeći računa o zaposlenima, termoenergetskom kompleksu i aspektu socijalne pravde na način kako se to radi i u drugim evropskim zemljama.

Sve ove probleme ćemo mnogo lakše riješiti kad EPCG postane zamajac privrednog razvoja Crne Gore”, navodi se u reagovanju EPCG.

Send this to a friend