Ekonomija

Elektroprivredi Crne Gore uručen koncesioni akt za HE Komarnica

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, uručila je Akt o koncesiji za izgradnju HE Komarnica izvršnom direktoru EPCG, Igoru Noveljiću, saopšteno je danas iz te kompanije.

Kako navode u Elektroprivredi, izgradnja HE Komarnica predviđena je na profilu Lonci na istoimenoj rijeci, sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 metara nadmorske visine.

“HE Komarnica će imati instalisanu snagu od oko 172 MW sa očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 GWh struje”, naglasili su u EPCG.

Sekulić je rekla da je uručenje Koncesionog akta za izgradnju hidroelektrane Komarnica državnoj Elektroprivredi jako svjedočanstvo zrelosti naše ekonomije. Nije to, kako je navela, posljedica ideoloških opredjeljenja, već suštinski dokaz da je crnogorsko društvo doseglo nivo na kojem može da bira.

“Vjerujem da ni sami nijesmo dovoljno svjesni značaja ovog dostignuća. U prethodnih 110 godina snaga naših elektrana dosegla je nešto preko 1000 megavata, a samo u posljednje četiri godine, pustili smo u pogon preko 150 megavata „zelene“ energije. Drugim riječima, za ove četiri godine naša energetika rasla je četiri puta brže od svog stogodišnjeg prosjeka i još važnije u istom periodu, uključujući današnjih 172 MW, ugovorili smo izgradnju nova 552 „zelena“ megavata”, saopštila je Sekulić.

Noveljić je istakao da je nacionalna energetska kompanija spremna da uđe u investiciju izgradnje prvog velikog hidroenergetskog objekta nakon četiri decenije.

“U odnosu na postojeću HE Piva instalisane snage 342 MW za čije je potrebe izgrađena lučno betonska brana Mratinje visine 220 metara, jedna od najčuvenijih brana u Evropi i svijetu, izgradićemo HE Komarnica čeonu elektranu sa instalisanom snagom od 172 MW i jednako impozantnom branom visine od 171 metra poštujući sve smjernice zaštite životne sredine bez remećenja prirodnog režima voda u zoni grada Šavnika i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali korišćenje kanjona Nevidio.

HE Komarnica gradiće hiljadu radnika, na prostoru na kome nema objekata, domaćinstava niti infrastrukture, dok će se nakon njenog puštanja u rad otvoriti stotinu novih radnih mjesta. Namjera nam je da u saradnji sa lokalnim samoupravama Šavnik i Plužine tokom perioda izgradnje realizujemo program stručnog osposobljavanja kadra tako da upravo mještani tog područja u najvećem broju i budu zaposleni u hidroelektrani”, rekao je Noveljić.

Svečanosti u prostoru prve centrale na Cetinju, iz koje su potekli prvi kilovat sati električne energije 1910. godine, što je bio jedan od centralnih događaja dvorskih svečanosti povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom, prisustvovao je i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

“Ponosan sam što svjedočim da 110 godina nakon obnove kraljevine Crne Gore, mi danas na Cetinju obilježavamo taj veliki datum u slobodnoj, demoktratskoj, multietničkoj i u multikonfesionalnoj Crnoj Gori, članici NATO i zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji. Što je vizija jednog kralja – da nema napretka bez inovacija – opravdala sva očekivanja, pa je Elektroprivreda Crne Gore uspješno preduzeće, koje se razvija i pokreće nove projekte”, istakao je Kašćelan.

Uručenjem Akta o koncesiji i simboličnim pokretanjem stare mašine u prvoj centrali, obilježena je 110. godišnjica postojanja nacionalne elektroenergetske kompanije i početak modernog razvoja Crne Gore. Povodom velikog jubileja EPCG je izdala i monografiju Istorija crnogorske elektroprivrede, koju potpisuje autorski tim predvođen Živkom Andrijaševićem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bonaca
Gost
bonaca

Svaka cat za izgradnju hidro energetskih potencijala,sada treba krenuti u pravcu izgradnje vlastiti fabrika u kojma ce se proizvoditi i domaci proizvodi a ne samo isporucivati struju preko pomorskog kabla za Italiju. Ulazimo u domacu privredu!

Cgcg
Gost
Cgcg

Valjda će biti pameti da se ovo čudo ne gradi, jer je šteta velika a korist nije tolika.

Hhakkaka
Gost
Hhakkaka

Sram vas biloo pih

Vesko
Gost
Vesko

Sekulic veli da se cetiri puta brze razvijamo nego prije 110 godina? Pa nijesmo mogli prije 110 godina da odma gradimo elektrane, morali smo malo pocinuti od bitaka na Grahovcu i Krusima.

Micoli
Gost
Micoli

Pa sto nam je onda struja skupa … svaku divlju ljepotu unististe a nama nista bolje od toga

Eurodizel
Gost
Eurodizel

Idemoooooo

Send this to a friend