Ekonomija

Emisija druge tranše obveznica danas i sjutra

Ilustracija

Ministarstvo finansija, posredstvom Montenegroberze, danas kreće sa emisijom druge tranše obveznica na domaćem tržištu. Emisija će trajati danas i sjutra, 27. i 28. maja, a ukupan iznos emisije je 115.377 obveznica, navode iz ovog resora.

Nominalni iznos jedne obveznice iznosi  1,000 eura, a emituju se na period od pet godina.

“Kamatna stopa po kojoj će obveznice biti emitovane iznosi 3 odsto. Kao i u prvoj tranši, biće moguće sredstva uplatiti u zemlji i inostranstvu”, dodaju iz Ministarstva.

U cilju informisanja, podsjećaju da je Ministarstvo finansija, u aprilu mjesecu ove godine, emitovalo dvije serije obveznica, i to u iznosu od 50 i 140 miliona eura.

“Emisija od 50 miliona, emitovana je na period od sedam godina, sa kamatnom stopom od 3.5 odsto, dok je emisija od 140 miliona emitovana na period od pet godina, i kamatnom stopom od tri odsto Tom prilikom, interesovanje za emisiju od sedam godina je bilo veliko i realizovano je u cjelosti, čak sa cijenom većom od ponuđene, dok je druga emsija realizovana u iznos od oko 25 miliona eura”, navode oni.

Imajući u vidu da je, u skladu sa uslovima za emisiju obveznica, predviđena mogućnost emisije obveznica u više tranši, Ministarstvo finansija pripremilo je emisiju druge tranše obveznica serije koja dospijeva 2024.

“Shodno gore navedenom, odnosno činjenici da je u prvoj tranši serije emitovano 24.623 obveznice, prilikom emisije druge traše, emituje se 115.377 obveznica”, zaključuju oni.

 

 

Send this to a friend