Ekonomija

Energetska zajednica: Crna Gora i dalje lider

Crna Gora je i dalje lider u reformskim mjerama Evropske unije kada je riječ o oblasti energetike, dok je na drugom mjestu, prema posljednjem izvještaju Sekretarijata Energetske zajednice, Sjeverna Makedonija, pišu Dnevne novine.

Sekretarijat je saopštio i da su članice Energetske zajednice, među kojima su i Srbija, Albanija, Kosovo, Hrvatska, BiH, Ukrajina, Moldavija i Gruzija, povećale procenat implementacije mjera sa 43 na 48 odsto u posljednjih godinu.

U Godišnjem izvještaju Sekretarijata ocijenjeno je da određeni broj termoelektrana, koje od 1. januara prošle do kraja 2023. godine mogu da rade ukupno 20.000 sati, može da bude zatvoren već početkom naredne godine. To znači da će Termoelektrana Pljevlja, ukoliko bude radila kao prošle godine, morati da bude zatvorena iduće. U Energetskoj zajednici navode da je potrebno modernizovati elektrane na ugalj kako bi se ispunile granične vrijednosti emisija iz Direktive o industrijskim emisijama.

Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja, za koju je nedavno izabran izvođač radova, trebalo bi da počne naredne godine. Sanacijom prvog bloka radni vijek energetskog objekta u Pljevljima biće produžen za 20 godina. Kada je riječ o regionu, četvrti blok u Termoelektrani Tuzla mogao bi biti ugašen u maju 2021, a kako ocjenjuju u Energetskoj zajednici, to će se desiti i sa tri elektrane u Srbiji.

Direktor Sekretarijata Janez Kopač poručio je da otkucava sat za elektrane na ugalj u okviru Energetske zajednice. On smatra da je situacija naročito kritična na zapadnom Balkanu, te da ugovorne strane treba hitno da preduzmu mjere na smanjenju štetnih emisija. Kopač je rekao i da članice Zajednice treba da se okrenu energetskoj efikasnosti i većoj proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

“Sve ugovorne strane Energetske zajednice, koje imaju ugalj u svom energetskom miksu, prekoračuju dozvoljene nivoe emisija utvrđene u skladu sa njihovim nacionalnim planovima za smanjenje emisija i to za najmanje jedan od tri zagađivača azotni oksidi, sumpor-dioksid i prašina, definisanih Direktivom o velikim ložištima”, navodi se u Godišnjem izvještaju Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peki
Gost
Peki

😅😅😅😅😅😅 ,ovo su izrazi dps ,lideri,najaca industrija u regionu,a ne radi nista nako lakovic….😅😅😅😅😅😆😆😆😆😆😆

Avro
Gost
Avro

U svemu lideri sem u platama!

Send this to a friend