Ekonomija

Energetska zajednica: Crnoj Gori najbolja ocjena za poštovanje Sporazuma

Crna Gora je ostvarila najbolju ocjenu kada je u pitanju ispunjavanju obaveza obuhvaćenih Sporazumom za 2018. godinu, koji je pripremio Sekretarijat Energetske zajednice, navodi se u godišnjem izvještaju o implementaciji Sporazuma, predstavljenom na današnjem sastanku Savjeta ministara zemalja članica Energetske zajednice u Skoplju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, na sastanku, kom je prisustvovala delegacija Crne Gore predvođena ministarkom Dragicom Sekulić, konstatovano je da je naša zemlja jedina koja do sada nije imala otvoreni slučaj u skladu sa članovima 91 i 92 Ugovora, kojima je definisano pokretanje postupka protiv članice koja ne poštuje obaveze predviđene sporazumom.

Sastanakom Savjeta predsjedavao je premijer Makedonije Zoran Zaev, a zemlja domaćin okupila je ministre energetike, zaštite životne sredine i klimatskih promjena, imajući u vidu istaknutu važnost funkcionisanja energetskih sistema na osnovama obnovljivih izvora energije, ali i energetske efikasnosti, a u cilju smanjenja emisija sa efektom staklene bašte.

U Ministarstvu ističu da se u dijelu koji se odnosi na energetsku infrastrukturu, na PECI listi (Project of energy communitiy interest) nalazi projekat Trans balkanski koridor – 400kV dio Crna Gora OHL Lastva – Pljevlja, dok se na PMI listi (Project of mutual interest) nalazi Jadransko-jonski gasovod (IAP).

Savjet ministara donio je odluke o prenošenju Regulative EU 2017/1369, koji se odnosi na označavanje energetske efikasnosti proizvoda, kao i Regulativu 1227/2011 o cjelovitosti energetskog tržišta i transparentnosti u nacionalna zakonodavstva Ugovornih strana.

Send this to a friend