Ekonomija

Energetski most projekat od izuzetnog značaja: Pušten u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije

Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela pustili su danas u rad podmorski kabl. Crnogorski i italijanski šefovi država su naglasili da je ovaj projekat koji je nazvan “energetskim mostom” od izuzetnog strateškog značaja za region jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom. Na svečanoj ceremoniji kabl su zvanično u rad pustili iz Crne Gore Đukanović, a Matrela iz Italije.

Foto CdM

“Završetkom grandioznog projekta vjerujem da nam je svima čast da smo dio novog događaja, ne samo za Balkan već i Evropu. Svjedočimo trijumfu vizije. Ovaj projekat je čvrsta veza Crne Gore i Italije”, ocijenio je Đukanović.

Foto: CdM

Dodao je da će podzemni kabl doprinijeti i kvalitetnijem životu crnogorskih građana.

“Sa aspekta razvojne filozofije, ovaj projekat sublimira principe koje smo javno proklamovali kada smo krenuli na naš tranzicioni put. To su: otvorenost, slobodna razmjena i vizija Crne Gore kao dijela jedinstvenog evropskog tržišta. U ovom poslu dokazali smo stručnu, tehničku i kadrovsku osposobljenost za saradnju s najboljima, kapacitet da Crna Gora bude pouzdan partner u realizaciji značajnih prekograničnih, evropskih infrastrukturnih projekata”, rekao je on.

Foto: CdM

Naglasio je da podmorska elektro-energetska konekcija nije samo energetska spona koja povezuje Zapadnu i Jugostočnu Evropu, već da  predstavlja i izvanrednu demostraciju ideje integracije kapitala, ljudi i vizije.

“Podsjetiću, vrijednost čitavog projekta, uključujući i Trans-balkanski koridor kroz Crnu Goru iznosi oko milijardu eura. To je jedan od najozbiljnijih poduhvata u Evropi kada je u pitanju elektro-prenosna infrastruktura”, naglasio je Đukanović.

Današnji događaj Đukanović je iskoristio i da pozove potencijalne investitore iz Italije, kao i iz drugih zemalja, da zajedno radimo na izgradnji novih održivih izvora zelene energije u Crnoj Gori.

Foto: CdM

“Mi sve više računamo na obnovljive izvore energije – na vjetar i sunce, kako bi se zaštitili od rizika snabdijevanja, naročito imajući u vidu klimatske promjene. Računamo i na prednosti koje nudi kombinacija tehnologija, kontinuirana proizvodnja fotonaponske energije tokom dana i energije vjetra noću. Korišćenje obnovljivih izvora energije osim što povećava energetsku efikasnost, smanjuje emisije gasova staklene bašte u kopnenom saobraćaju. Pouzdanijem snabdijevanju može znatno doprinijeti i modernizacija mreže. Zato koristim priliku da pozovem Ternu da nastavimo saradnju i radimo na razvoju pametnih mreža za prenos i distribuciju električne energije u Crnoj Gori, koja će se širiti na region”, istakao je on.

Đukanović je poručio da Crna Gora danas na konkretan način pokazuje da je dorasla da bude dio razvijene Evrope i to u najzahtjevnijoj oblasti u kojoj znanje i stručnost jasno dolaze do izražaja.

“Posebno želim da zahvalim našim italijanskim prijateljima iz nadležnih državnih resora i kompanije Terna, sa kojima smo dijelili istu razvojnu viziju i istu posvećenost zajedničkom integracionom cilju. Takođe, zahvaljujem i globalnim svjetskim liderima u oblasti izrade i postavljanja podmorskih kablova i pratećih postrojenja – kompanijama: Tošiba, Neksans i Prismian, zato što su dio svog znanja, tehnoloških inovacija i korporativne kulture ugradili u objekat koji danas svečano otvaramo. Ovako snažna međunarodna povezanost posebno dobija na značaju sada, kada se Zapadni Balkan suočava sa političkim usporavanjem procesa integracija. Siguran sam da pristup koji smo demonstrirali sa italijanskim prijateljima i partnerima, uz značajnu podršku i dobru volju zemalja regiona i evropskih partnera, predstavlja dokaz naše sposobnosti da budemo dio zajedničkog tržišta”, zaključio je Đukanović.

Italijasnski predsjednik Serđo Matarela kazao da je riječ o investiciji od velikog značaja.

“Strategijski je važan na nivou Evrope. Energetski most Evrope i Balkana. Ovo je važno čvorište za Italiju, Balkan, Evropu jer nas zbližava”, poručio je Matarela.

Foto: CdM

Istakao je da je današnja ceremonija značajan momenat u odnosima dvije države.

“Ovo je plod naše črvtste saradnje koja će biti zabilježena u našim odličnim političkim odnosima. Veza koja se nje narušila ni tokom burnih godina evropske istorije. Primjeri pozitivne saradnje naše dvije zemlje su brojni. Italija Crnu Goru vidi kao faktora stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Balkan je Evropa. Put Crne Gore ka EU zaslužuje ohrabrenje i podršku. Realizacija projekta je podsticaj za dalje intenziviranje naše saradnje. Zahvaljujem Terni za rad i posvećenost ovom projektu”, zaključio je Matarela.

Foto: CdM

Predsjednica Terna grupe Katja Bastioli naglasila je da je inovativna infrastruktura presudna za integraciju tržišta električne energije Balkana u Evropu.

“Infrastruktura između dvije države donijeće benefite za Crnu Goru i Italiju. Projekat je prvi energetski most između Italije i Balkana”, kazala je ona.

Prema riječima izvršnog direkora Terne Luiđi Ferarisa ova interkonekcija je ključno čvorište za evropsku energetsku uniju. Interkonekcija predstavlja impuls za niz mogućnosti i sve sigurnije i efikasnije tržište električne energije.

“Interkonekcija podstiče dalji razvoj proizvodnje iz obnovljivih izvora.  Od 2020. do 2030. porašće broj postrojenja iz obnovljivih izvora. Ovaj projekat je pretpostavka za dalji razvoj energetskog sistema Crne Gore i cijelog Balkana. Interkonekcija Italija-Crna Gora predstavlja tehnološku izvrsnost. Povezuje Ćepagati i Lastvu Grbaljsku”, istakao je on.

Istakao je da je realizacije zahtijevala više od 600 dana istraživanja mora.

“Nadam se dugotrajnoj uspješnoj saradnji dvije zemlje”, poručio je on.

Foto: CdM

<<<Šta donosi podmorski kabl: Manje gubitke na mreži i troškove prenosa, bolje napajanje, direktnu vezu sa tržištem EU…<<<

Foto: CdM

<<<Matarela i Đukanović u petak puštaju u rad podmorski kabl<<<

Foto: CdM

<<<Italijanski mediji o podmorskom kablu: Pružamo ruku Crnoj Gori<<<

Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometara, a dužina podmorskog dijela iznosi 433 kilometra.

Foto: CdM

Puštanjem u rad podmorskog kabla biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru, smanjiće se gubici u prenosnoj mreži.ovaj projekat će pružiti značajno veći kapacitet, sigurnost i pouzdanost prenosne mreže. Takođe, dobiće se mnogo pouzdanije napajanje Crnogorskog primorja kao i sjevera države, gdje će se stvoriti uslovi za razvoj tog dijela države, a posebno kada je u pitanju privreda i turizam kao jedna od najvažnijih privrednih grana.

Miraš Dušević

108

avatar
1000
69
39
0
 
86
lejlaLopovStrsljenJoksimBobo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
lejla
Gost
lejla

Hoce li nam struja sada biti manja????? Ili cemo cijelu platu davati za struju, jer nam je do sada ostajalo da platimo vodu i hleb.

Lopov
Gost
Lopov

DANAS JE SVJETSKI DAN PRIJEVREMENO RODJENE DJECE. DA LI JE MOGUCE DA U CG NIJEDAN MEDIJ NIJE NI PRENIO TU INFORMACIJU! GRADOVI SIROM SVIJETA DANAS SIJAJU LJUBICASTO KAO PODRSKA SVIM RODITELJIMA I MALIM BORCIMA I ONIMA KOJI SU SVOJU BITKU IZGUBILI. A KOD NAS NI DA SE POMENE.

Strsljen
Gost
Strsljen

Mostovi idu iznad vode, aovo ide ispid vode, daklen nije most nego tunjel, po niksicki !

Bobo
Gost
Bobo

Nema premijera???

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

evo vele iz RTCG-a samo su na ovo cekali pa da puste svemirski signal .. sad cemo mi vidjeti sto je slika.. ali kazu opet se susrecu sa problemom jer pro vajderi nece moci da emituja takav kvalitet slike!!..

Sreten
Gost
Sreten

Najbitnije je imati viziju i dobru konekciju sa svijetom, a to Milu ide od ruke povezao je drzavu sa citavom svijetom da se opozicija pitala niko dalje od Srbije ne bi znao dje je Crna Gora

Demonstrant
Gost
Demonstrant

Zivio ti nama jos 100 godina oni koji tvrde da Crna Gora nije napredovala neka se vrate 20 godina unazad i sjete bijede u kojoj je bila Crna Gora i usput neka se malo osvrnu na okruzenju

slikar
Gost
slikar

E zbog ovoga je covjek i na celu drzave. Opozicija nikad nije dovela nijednog investitora niti ima bilo kakav politicki program sve im se zasniva na nekakvim bojkotima i urlikanjem po ulici.

Haris
Gost
Haris

Crna Gora sve blize EU, a opozicija i dalje zivi na protestima

crnogorac
Gost
crnogorac

Ovo je najvažnije za turisti ku sezonu a oni koji je docekuju znaju koliko je ovo bitno

atleticar
Gost
atleticar

Nije mala stvar da imamo obezbijedjeno napajanje električnom energijom normalno je da nikome ne odgovaraju stalne restrikcije

Mikaš
Gost
Mikaš

Ja koje sam srece taman kad udjem u vodu i budem zaplivao nesto ce se desit sa tim kablom, puknuce sajla i kablo onako sa sve strujom ce me pljastit a voda dobar provodnik i isprzicu se he he

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Niste valjda pali na taj nivo da mi babu od devedeset godina ubijete snajperom.

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Milo tebe italijani gledaju preko nišana.

Ribnica
Gost
Ribnica

Xghahahaaaaas

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Brano ja zarađujem 350 miliona godišnje ne plaćam porez.

Send this to a friend