Ekonomija

EPCG o pogrešnim tumačenjima: Nije riječ o prodaji iz kaprica ili sumnjivih namjera

EPCG

EPCG nalazi za shodno da se oglasi povodom nekih pogrešnih tumačenja pozadine odluke o prodaji sopstvenih akcija. Konkretno, u dijelu medija se spekuliše o tome da se iza naznačene odluke skriva namjera da se EPCG maltene ustupi nekom sumnjivom faktoru. Kao što je javnost upoznata, EPCG je nedavno raspisala javni poziv za prodaju sopstvenih akcija, saopšteno je iz te kompanije.

“EPCG od 26. septembra 2019. godine posjeduje 11.813.238 sopstvenih akcija, što čini 10 odsto njenog osnovnog kapitala. Naznačene akcije su, u sklopu realizacije Ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore, za iznos od 52.867.581 eura otkupljene od italijanske kompanije i, shodno članu 230 Zakona o privrednim društvima, moraju se otuđiti najkasnije do 26. septembra 2022. godine, jer će, u protivnom, biti poništene, što bi značilo umanjenje osnovnog kapitala po nominalnoj cijeni istih (6,51 eura) za 76.992.778 eura”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, u cilju izbjegavanja navedenih posljedica po EPCG, Odbor direktora je, 24. marta tekuće godine, pokrenuo postupak otuđenja predmetnih sopstvenih akcija i formirao radni tim, kao pomoćno tijelo za realizaciju ovih aktivnosti. Elaborat o prodajnoj cijeni sopstvenih akcija je usvojen 14. juna, a naznačena odluka je, s obzirom na to da investiciona prodajna cijena prelazi 10% kapitala Društva, kao informacija, dostavljena Vladi Crne Gore, čijim je Zaključkom od 8. jula tekuće godine, usvojena i, samim tim, stupa na snagu.

“Sljedstveno tome, Odbor direktora EPCG je, 12. jula tekuće godine, donio odluku o formiranju Komisije za izbor specifičnog kupca u postupku otuđenja sopstvenih akcija. Članovi ove komisije su Glavni finansijski direktor EPCG (Miro Vračar), Izvršni rukovodilac Direkcije za pravne poslove (Mićun Milatović), član Odbora direktora (Vladan Joković), član Odbora direktora (Emir Strujić) te predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija (Admir Šahmanović) i Ministarstva finansija Vlade Crne Gore (Agron Ibrahimi)2, dodaje se u saopštenju.

Komisija je osnovana s ciljem da pripremi i raspiše Javni poziv za prodaju sopstvenih akcija u blok transakciji te da, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, Zaključkom Vlade Crne Gore, Javnim pozivom te Elaboratom o procjeni vrijednosti sopstvenih akcija, sprovede postupak izbora specifičnog kupca 10 odsto sopstvenih akcija i realizuje sve druge neophodne aktivnosti u navedenom postupku, uključujući blagovremeno obavještavanje i sastavljanje završnog izvještaja za Vladu Crne Gore i Odbor direktora EPCG.

“Takođe, posljednju riječ će u svakom slučaju imati država, odnosno, Vlada Crne Gore kao predstavnik države u Skupštini akcionara koja će i donijeti konačnu odluku o eventualnom zaključenju Ugovora. Napominjemo da Javni poziv nije predstavljao zakonsku obavezu EPCG, već je isti raspisan kako bi se udovoljilo standardu transparentnosti poslovanja, što obesmišljava tvrdnje da se radi o zakulisnim aktivnostima”, navode iz Elektroprivrede.

Nije, dakle, riječ, ocjenjuju, o prodaji iz kaprica ili sumnjivih namjera, nego o jasnom izboru: ili će se, preko javnog poziva, a shodno Zakonu o privrednim društvima, prodati 10 odsto akcija, stečenih na osnovu Ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore, ili će ta milionska biti poništena na štetu EPCG.

Varijanta u kojoj EPCG zadržava postojeći paket akcija nije moguća, jer tako nešto ne dozvoljava Zakon o privrednim društvima.

“Stoga smo, kao odgovorna kompanija, zainteresovana za uspješno poslovanje u interesu cijelog društva, jasno opredijeljeni za prodaju akcija kao opciju neuporedivo bolju od njihovog poništenja. EPCG radi”, zaključuju u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kjhfdfik
Gost
kjhfdfik

Opet manipulacija. Akcije u vlasništvu EPCG bi bile poništene, a ostali suvlasnici bi proporcionalno povećali vlasništvo. A EPCG vrijedi onoliko koliko stvarno vrijedi, bez obzira na broj akcija.

Bosko buha
Gost
Bosko buha

Tako je.i to je jedina istina koju i bivsi ministar Bojanic jako dobro zna jer je radio na berzi godinama,..upravo zbog toga ovo jeste sumnjivo

Send this to a friend