Ekonomija

Erste banka važan igrač na crnogorskom tržištu

Foto: CdM

Erste banka danas obilježava prvu deceniju poslovanja u Crnoj Gori, tokom koje je ostvarila snažan i zdrav rast i razvoj, podržala veliki broj građana, kompanija i institucija u ostvarenju ličnih i poslovnih ciljeva, te kao dio međunarodne bankarske grupacije doprinijela boljoj ekonomskoj integraciji regiona. Povodom jubileja banka će pokloniti 14 setova pametnih tabli i projektora osnovnim školama u svim gradovima u kojima ima filijale, u vrijednosti od oko 30.000 eura.

Erste banka u Crnoj Gori posluje od 2009. godine, kada je Erst&Steiermaerkische Bank d.d. kupila 100 odsto akcijskog kapitala tadašnje Opportunity Bank AD Podgorica. Dio je Erste Grupe, koja je osnovana 1819. godine kao prva Austrijska štedna banka i koja je ove godine obilježila dva vijeka poslovanja.

Erste Grupa kao jedna od najjačih bankarskih grupacija u regiji posluje već 200 godina, s temeljnim uvjerenjem da banka kao institucija može biti uspješna ako je i zajednica u kojoj posluje uspješna.

“Imajući u vidu kvalitetne i uspješne poslovne rezultate koje Erste banka ostvaruje na crnogorskom tržištu, jako smo zadovoljni prisutnošću i poslovanjem u Crnoj Gori. Kupovina banke u Crnoj Gori je izuzetno dobra investicija i dobro iskorišćena prilika ulaska jedne snažne finansijske grupacije na neko lokalno tržište. Erste u Crnoj Gori ima snažnu podršku svog vlasnika, Erste banke Hrvatska, ali i cijele Erste grupe u daljem razvoju, kako bi išla ukorak s potrebama modernog biznisa i narednih generacija koje će na drugačiji način komunicirati s bankama, ali će i dalje imati fundamentalno iste potrebe – za pouzdanom finansijskom podrškom u cilju održanja i postizanja finansijske
nezavisnosti. Naš dugoročni cilj je uspjeh, zadovoljstvo i prosperitet, naših klijenata, zaposlenih i crnogorskog društva u cjelin”, rekao je Christoph Schöfböck /Kristof Šefbek/, predsjednik Odbora direktora Erste Bank AD Podgorica.

“Prije deset godina, bili smo mala banka sa četiri do pet odsto učešća na tržištu, a danas je Erste banka jedna od najvećih u sistemu i banka koja je nezaobilazna adresa za sve one kojima treba kvalitetna finansijska podrška. Prema svim postojećim i potencijalnim klijentima imali smo jednak i pravičan odnos. Uspjeli smo da izgradimo zavidnu reputaciju kao kompanija koja snažno podržava građane, male i srednje biznise, ali i velike kompanije i zahtjevne projekte koji mijenjaju lice naše ekonomije”, kazao je Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste Bank AD Podgorica.

Sa više od tri stotine zaposlenih, mrežom od 17 filijala širom Crne Gore, danas je Erste banka značajan oslonac svim kategorijama klijenata, čiji je broj u ovoj godini premašio 100.000.

U prethodnoj deceniji Erste banka je ostvarila snažan, zdrav i održiv rast, praćen fokusomna kvalitet aktive, upravljanje rizicima i kontrolu troškova.

Od početka 2009. godine, aktiva i krediti banke su porasli tri i po puta: aktiva na 580,8 miliona eura (Q3 2019), krediti na 421,3 miliona eura, dok su depoziti klijenata učetvorostručeni, na 379,6 miliona eura. Tržišno učešće je udvostručeno ili utrostručeno, u zavisnosti od kategorije.

“Veoma dobar finansijski rezultat koji ostvarujemo u kontinuitetu omogućava nam da, u okruženju niskih kamatnih stopa i sve manjih kamatnih margina, ulažemo u razvoj i snažimo temelje banke za decenije koje slijede. Ulažemo u razvoj znanja i vještina zaposlenih i stvaranje radnog okruženja u kojem su zadovoljni i spremni da klijentima ponude najviši nivo usluge. Ulažemo u digitalna rješenja koja prate potrebe savremenog života i poslovanja, čiji je tempo sve brži. Upravo u tom segmentu Erste banka bilježi najveće stope rasta. Ulažemo u poslovnu mrežu, sisteme, procese, kako bismo osigurali agilnost i otpornost institucije. Ulažemo u širu društvenu zajednicu kroz brojne programe podrške obrazovanju, kulturi, sportu, mladima”, naglasio je Lukić.

Erste banka će i u narednom periodu ostati na liniji svoj strateških odrednica i nastojati da na putu ka poziciji vodeće banke u Crnoj Gori bude primjer najbolje bankarske prakse, pouzdanosti, te odgovornog i otvorenog pristupa prema klijentima, zaposlenima i društvu u cjelini.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Preko Morace
Gost
Preko Morace

Najbolja banka u CG..

Send this to a friend