Ekonomija

EU najviše izgubila: Koronavirus koštao svjetske lance vrijednosti 50 milijardi eura

ilustracija

Usporavanje proizvodnje u Kini zbog izbijanja koronavirusa ometa svjetsku trgovinu.

Kako se navodi u procjenama koje je objavila Agencija UN za trgovinu i ekonomski razvoj (UNCTAD), ovo bi moglo da rezultira padom izvoza u iznosu od 50 milijardi američkih dolara u globalnim lancima vrijednosti.

Kina je centralno proizvodno središte mnogih globalnih poslovnih operacija, pa usporavanje kineske proizvodnje utiče na bilo koju zemlju u zavisnosti od toga koliko su njene industrije zavisne od kineskih dobavljača, navodi UNCTAD.

Prema procjenama UNCTAD-a, najugroženiji sektori uključuju precizne instrumente, mašine, automobilsku i komunikacijsku opremu.

Među najugroženijim ekonomijama, procjenjuje UNCTAD, su Evropska unija (15,6 milijardi dolara), Sjedinjene Države (5,8 milijardi dolara), Japan (5,2 milijarde dolara), Republika Koreja (3,8 milijardi dolara), kineska provincija Tajvan (2,6 milijardi dolara) i Vijetnam (2,3 milijarde dolara).

UNCTAD je saopštio da su procijenjeni globalni efekti COVID-19 podložni promjenama u zavisnosti od zadržavanja virusa ii promjenama u izvorima snabdjevanja.

Send this to a friend