Ekonomija

EU uplatila četiri miliona eura Crnoj Gori za reformu javne uprave

Sa sastanka

Evropska unija je u budžet Crne Gore uplatila četiri miliona eura budžetske podrške reformi javne uprave. Podsjetimo se da će ova budžetska podrška donijeti Crnoj Gori do 12 miliona eura, i zajedno sa tehničkom podrškom u iznosu od tri miliona eura čini ukupno 15 miliona eura podrške za kompleksnu i sveobuhvatnu strategiju reformę javne uprave, saopštio je šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za
proširenje, Tomas Haglajtner na šestom sastanku Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR) formirane između Evropske komisije i Crne Gore.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je kazala da je ministarstvo na čijem je čelu u prethodnom periodu ozbiljno prišlo realizaciji zacrtanih ciljeva i aktivnosti, te da se gotovo sve aktivnosti koje su utvrđene strateškim dokumentima odvijaju planiranom dinamikom i da
su rezultati prepoznati kako u međunarodnim okvirima, tako i na nivou domaće javnosti. Ona je istakla da je Vlada Crne Gore dala punu podršku naporima Ministarstva javne uprave u cilju implementacije Plana optimizacije javne uprave.

“Ono što raduje je činjenica da implementacija ide u dobrom pravcu, a doprinos tome dao je i kvalitetno uspostavljen mehanizam koordinacije ovog procesa. U prethodna dva mjeseca od usvajanja Plana nije bilo novog oglašavanja preko Uprave za kadrove, a, takođe, imamo i trend smanjenja ugovora na određeno, što potvrđuje da smo ozbiljno pristupili ovoj aktivnosti”, naglasila je Pribilović.

Prema njenim riječiam aktivnosti Ministarstva javne uprave u narednom periodu biće usmjerene na reorganizaciju državne uprave, te da su nova zakonska rješenja iz predloga Zakona o državnoj upravi, uz Plan optimizacije dobar osnov za potpunu reorganizaciju javne uprave,
poštujući SIGMA-ine preporuke i evropske standarde dobre uprave.

Tomas Haglajtner ocijenio je da je proces dostigao fazu zrelog dijaloga o konkretnim politikama, koji omogućava diskusiju o rezultatima ostvarenim tokom prošle godine.

Predmet Šestog sastanka biće razmatranje ostvarenih rezultata u sprovođenju reforme javne uprave i planiranih aktivnosti sa fokusom na sprovođenje procesa optimizacije zaposlenih u javnom sektoru, unapređenje službeničkog sistema, pitanja ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, otvorenosti i transparetnosti podatka, pitanja razvoja i koordinacije javnih poltika, te upravljanje javnim finansijama i drugo.

Send this to a friend