Ekonomija

Euro prema dolaru najjači od početka 2015. godine

Euro je ove sedmice na svjetskim valutnim tržištima ojačao u odnosu na dolar, treći put zaredom, pa je njegov kurs dostigao najviše nivoe u dvije i po godine.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je 0,8 odsto na 1,175 dolara, a u jednom je trenutku dostigla 1,1777 dolara, što je najviši nivo od januara 2015. godine, prenosi SEEbiz.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je kurs skliznuo 0,4 odsto na 110,65 japanskih jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ove sedmice pao 0,2 odsto na otprilike 93,7 bodova. U jednom trenutku skliznuo je na samo 93,26 bodova, najniži nivo od juna prošle godine.

Uspon eura u odnosu na dolar četvrtu sedmicu od posljednjih pet zahvaljuje se uvjerenju ulagača da američki Fed neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike, dok bi Evropska centralna banka (ECB) uskoro mogla najaviti smanjenje podsticajnih monetarnih mjera.

U fokusu tržišta ove sedmice je bilo saopštenje sa sjednice Feda, u kojemu su američke monetarne vlasti nešto otvorenije nego ranije istakle slabu inflaciju. Iako je Fed poručio da planira da nastavi postepeno povećanje kamata, ulagači baš nijesu uvjereni u to.

Trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da su šanse za povećanje kamata Feda u decembru znatno manje od 50 odsto, dok su još nedavno bili znatno viši.

Stoga je nastavljeno slabljenje dolara prema korpi ostalih najvažnijih svjetskih valuta, a najviše prema euru.

Dolar je u protekle četiri sedmice oslabio približno tri odsto, a od početka godine oko 11,5 odsto, što je podstaklo zabrinutost oko toga do kojeg će nivoa ECB biti spremna da dopustiti jačanje eura bez intervencija.

Dolaru nijesu pomogli ni podaci o ubrzanju rasta američke ekonomije. U petak je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 2,6 odsto, brže u odnosu na 1,2 odsto u prvom kvartalu. To je, međutim, u skladu s očekivanjima analitičara, pa nije podstaklo kurs dolara.

U fokusu ulagača ove sedmice je bila i švajcarska valuta, jer je franak u odnosu na dolar oslabio više od dva odsto. Njegovi gubici bili su još izrazitiji u odnosu na euro, jer su ulagači postali optimističniji u pogledu imovine iskazane u eurima nakon nedavnih optimističnih komentara iz centralne monetarne vlasti u eurozoni.

Analitičari u banci Morgan Stanley očekuju dalje slabljenje franka, jer smatraju da je on i dalje “najviše precijenjena valuta u skupini deset najvećih svjetskih ekonomija G10.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
35 posto kamata
Gost
35 posto kamata

Razbijamo ekonomiju. ….pozdrav za našu ekipu. ……hfali samo šampanjac. …..monet. …….?

Send this to a friend