Ekonomija

Euro skočio na najvišu vrijednost od 2015. godine

Euro je ove sedmice na svjetskim valutnim tržištima snažno ojačao u odnosu na dolar, pa je njegov kurs dostigao najvišu vrijednost od januara 2015. godine.

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je 1,3 odsto na 1,1920 USD, a u jednom trenutku u petak dostigla je 1,1940 USD, najvišu vrijednost od januara 2015. godine.

U odnosu na japansku valutu dolar je ojačao, pa mu je kurs porastao 0,2 odsto na 109,35 jena, prenosi SEEbiz.

No, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,9 odsto, na 92,55 bodova, najniži nivo u više od godinu.

Sve do petka na valutnim tržištima se trgovalo oprezno, jer ulagači nisu željeli da riskiraju uoči godišnje konferencije centralnih bankara u Džekson Holu, koju je organizovala američka centralna banka, Federalne rezerve i koja se uvijek pažljivo prati zbog mogućih signala o monetarnim politikama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rasso
Gost
Rasso

Da sad cujemo protivnike kineskog kredita uzetog u dolarima za autoput!

Krstaš barjak
Gost
Krstaš barjak

Ne pali se. “Poznavaoče”. To varira. Sledeće godine u ovo vrijeme se očekuje da se 1$ izjednači sa 1E. Iako je sad 1e oko 1,20 dolara. Svi ekonomisti se slažu da je ovo samo trenutno i da će najdalje za godinu sve biti iznivelisano. Čak neki misle da će dolar ubrzo biti vredniji od eura. Ne piši nešto samo da… Više »

Send this to a friend