Ekonomija

Eurostat objavio koliko domaćinstva u EU štede i investiraju

Ilustracija, foto: Pixabay

Po prvi put Eurostat je objavio godišnje ključne pokazatelje koji se odnose na račune domaćinstava za većinu zemalja članica Evropske unije.

Nova publikacija dopunjuje postojeći skup godišnjih ključnih pokazatelja koji kombinuju domaćinstva i neprofitne institucije koje služe domaćinstvima, kao što su sportski klubovi i crkve.

U 2016. godini, među zemljama članicama EU, Luksemburg (20,8 odsto) je imao najviše stope štednje stanovništva, a zatim Švedska (18,8 odsto) i Njemačka (17,2 odsto), piše Eurostat.

Na suprotnom kraju skale, najniže stope štednje zabilježene su na Kipru (-1,0 odsto), Litvaniji (-0,4 odsto) i Letoniji (2,0 odsto).

Stopa štednje stanovništva definisana je kao bruto ušteda domaćinstva podeljena sa bruto raspoloživim prihodom domaćinstva, pri čemu se ova naknada prilagođava promjenama u penzijskom pravu domaćinstava.

Bruto ušteda predstavlja ostatak bruto raspoloživog prihoda domaćinstva koji nije potrošen kao sredstva za krajnju potrošnju. Zbog toga se stopa štednje povećava kada bruto raspoloživi dohodak raste po višoj stopi nego trošak finalne potrošnje, objašnjava Eurostat.

Ulaganja u domaćinstvima se uglavnom sastoje u kupovini i renoviranju stanova. U 2016. godini stopa investiranja domaćinstava bila je najviša u Luksemburgu (11,4 odsto), Holandiji (11,3 odsto) i Finskoj (10,8 odsto), a slijede Belgiji (10,1 odsto) i Njemačkoj (9,3 odsto). Portugalija (4,4 odsto) i Letonija (4,5 odsto) zabilježile su najniže stope ulaganja domaćinstava u EU u 2016. godini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sve li ti znas
Gost
Sve li ti znas

A lideri u regionu bi bili lideri da imaju plate normalne, al opet smo liferi i u platama pa …ma razumijete me vec

Send this to a friend