Ekonomija

Evropska komisija isplatila dodatnih 30 miliona eura za podršku oporavka crnogorske privrede

Evropska komisija isplatila je danas 30 miliona evra u vidu izuzetno povoljnih kredita koji su namijenjeni za ograničavanje ekonomskih posljedica epidemije kovida-19 u Crnoj Gori.

Ovo je druga i posljednja tranša podrške dostupne Crnoj Gori u okviru Programa makrofinansijske pomoći, ukupne vrijednosti od 60 miliona eura, nakon što je prva rata od 30 miliona eura isplaćena u oktobru 2020.

Današnja isplata od 30 miliona eura izvršena je nakon što je Komisija utvrdila da je Crna Gora sprovela važne mjere u oblastima upravljanja javnim finansijama, finansijske stabilnosti, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, te poslovnog okruženja i socijalne zaštite.

Ovaj oblik podrške dopunjuje ranije odobrenu bespovratnu pomoć u iznosu od 55 miliona eura, koju je Evropska unija pružila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i za pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najozbiljnije pogođeni krizom usljed kovida-19.

„Finansijska podrška Unije pomaže u zaštiti zdravlja i spašavanju na hilljade radnih mjesta crnogorskih građana. Od izbijanja pandemije kovida-19, osigurali smo preko 115 miliona eura bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova. Donirali smo 100 respiratora i više od milion komada zaštitne zdravstvene opreme, dok će novac EU biti iskorišten i za izgradnju dvije nove klinike i obnovu brojnih laboratorija u zemlji. Današnja uplata druge tranše mikrofinansijske pomoći EU Crnoj Gori je još jedna potvrda da smo sa Crnom Gorom solidarni u dobrim i lošim vremenima “, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Program makrofinansijske pomoći za Crnu Goru dio je paketa makrofinansijske pomoći vrijednog 3 milijarde eura, koji je Komisija predložila za deset partnera u procesima proširenja i susjedstva, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Send this to a friend