Ekonomija

Evropska komisija pokrenula istragu protiv Slovenije zbog NLB

Evropska komisija  pokrenula je istragu protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala Novu ljubljansku banku (NLB) protivno pravilima i preuzetim obvezama od Evropske unije.

Odluka o otvaranju istrage objavljena je u službenom glasniku EU, prenosi SEEbiz.

Prema odluci EK, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora sa Briselom odustala od prodaje NLB-a.

“Rok za prodaju 50 odsto NLB-a istekao je 31. decembra prošle godine. Osim toga, Slovenija do 31. novembra prošle godine nije predložila povjerenika za prodaju inostranih društava NLB-a na Balkanu”, navela je EK koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora o EU o državnim potporama.

U odluci o otvaranju istrage su pobrojene Vladine pomoći NLB-u za koje Brisel sumnja da su protivne pravilima Unije, a ukupna vrijednost tih finansijskih transakcija iznosi 1,6 milijardi EUR.

Ako Slovenija bude proglašena krivom za kršenje pravila o potporama u slučaju NLB-a i ako Evropski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica, tako odluči, NLB bi morala da vrati primljeni novac što bi dovelo u pitanje njezinu likvidnost.

Prije pet godina EK je ocijenila da su sanacijske odluke slovenske Vlade prema NLB-u oblik državne potpore, ali ih nije dovodila u pitanje jer je Slovenija opravdala potrebu sanacije banke njezinom važnošću za nacionalnu ekonomiju.

Svoju ocjenu o usklađenosti sanacije NLB-a s pravilima o državnim potporama, Komisija je uslovila privatizacijom dijela NLB-a i restrukturiranjem poslovanja banke.

Tags
Send this to a friend