Ekonomija

Evropska komisija za turizam: Rusi se vraćaju u Crnu Goru

Pema podacima Evropske komisije za turizam, veći dio evropskih destinacija zabilježio je pad ruskih turista, a kao razlog tome, komisija navodi “neopredijeljenju geopolitičku i ekonomsku situaciju” u samoj Rusiji, prenosi SEEbiz.

Prema podacima Asocijacije turoperatora Rusije, u prva tri meseca ove godine pad interesa ruskih turista za strane azijske zemlje pao je za 40 do 50 odsto. Zbog pada cijene nafte i rublje, troškovi Rusa za odmor u Aziji porasli su duplo, navela je ta asocijacija.

Međutim, Crnogorci su u strahu kako će proći sezona jer ne računaju da će Rusi ovog ljeta biti prvi na “top-listi” posjetilaca u Crnoj Gori. To pokazuje i nezainteresovanost ruskih agencija tokom zimskih mjeseci. Razlozi su mnogobrojni: kriza u Ukrajini, ruska rublja je toliko pala da im je ljetovanje u Crnoj Gori daleko skuplje, a u Rusiji se uveliko vodi kampanja da turisti iz ove zemlje odmor provode u svojoj državi.

Crna Gora je, imajući u vidu događanja na svjetskom ekonomskom tržištu, snizila cijene hotelskih aranžmana za rusko tržište.

Međutim mnogobrojne turističke agencije u Tivtu koje posluju s ruskim tržištem otkazale su rezervacije.

Send this to a friend