Ekonomija

Fabrika iz Danilovgrada postala lider na tržištu uz podršku IPARD-a

U fabrici “Monte Bianco” u Danilovgradu je užurbano jutro. Desetak radnika siri mlijeko kako bi od njega napravili svježu mocarelu, koju će potom distribuirati širom Crne Gore.

“Naše sireve dopremamo restoranima i prodavnicama koje pokažu interesovanje i trudimo se da naša roba uvijek bude svježa. Ova mocarela je jako zdrava zbog niskog sadržaja masnoće i može se jesti u pastama, picama, ili svježa u raznim salatama“, objašnjava tehnolog Rade Savić.

Fabrika “Monte Bianco” je osnovana 2011. godine. Tada je proizvodila samo mocarelu, a danas u ponudi ima više od 20 različitih proizvoda. Pored mocarele, proizvodi polutvrde i planinske sireve, one u ulju i sa različitim dodacima, kao što su paprika, bilje ili orasi.

“Tokom osam godina, broj radnika je porastao sa pet na 20. Na početku smo sarađivali samo sa jednim farmerom, a danas mlijeko otkupljujemo od desetina crnogorskih farmera. Dnevno smo obrađivali od 500 do 1000 litara mlijeka, da bi sada taj kapacitet bio 10 puta veći. Danas smo lideri na tržištu i taj rast ostvarili smo zahvaljujući predanom radu, ali i bespovartnoj podršci kroz IPARD program”, objašnjava Dejan Radović, izvršni direktor kompanije.

Do sada je ova fabrika dva puta koristila podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore kroz IPARD– Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj. Novac su ulagali u proširenje kapaciteta i nabavku vozila i mašina.

“Naša prerada je porasla za 40-50% odsto, što znači da smo proširili kapacitete i zahvatili veći dio tržišta. Ovo nam daje vjetar u leđa da planiramo izlazak na neka nova tržišta. Dobijate i ono što je bitno iz socijalnog aspekta, a to je povećanje broja randika i rast njihovih plata”, odgovara Radović.

Ova danilovgradska sirara jedna je od 680 korisnika IPARD like grantova i IPARD programa u Crnoj Gori. Do sada, više od devet miliona eura crnogroski poljoprivrednici su dobili kroz IPARD like grantove, a mnogo veća podrška dolazi kroz IPARD program – 87 miliona eura, od čega EU obezbjeđuje skoro pola – 39 miliona eura, Crna Gora 12 miliona, a ostatak korisnici IPARD-a.

“Vjerujem da crnogorska poljoprivreda može dalje da se razvija i doprinese oživljavanju ruralnih područja. Uzimajući u obzir klimu i prirodne uslove, postoje vrlo dobre mogućnosti koje bi crnogorski poljoprivrednici trebalo da iskoriste. Zato ih snažno ohrabrujem da se prijave za IPARD“, poručuje ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović ističe da je u toku realizacija 260 objekata širom Crne Gore sa investicijama ukupne vrijednosti 27 miliona eura u primarnoj proizvodnji i sektoru prerade.

“Svi ovi projekti će biti važan razvojni impuls našoj poljoprivredi, obezbijediće rast njene konkurentnosti i usvajanje novih evropskih standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane, novih radnih mjesta i uravnoteženje regionalnog razvoja”, kaže Simović.

U toku je Drugi IPARD poziv za takozvanu Mjeru 3, putem koje će poljoprivrednicima biti obezbijeđeno 15 miliona eura bespovratne pomoći. Poziv je otvoren do 20. decembra.

“Nadamo se da ćemo dobiti kvalitetne prijave, koje se mogu ugovoriti i pretvoriti u održive poljoprivredne projekte. Budžet je zaista veliki – 15 miliona eura – i treba ih iskoristiti za unapređenje prerađivačkih kapaciteta i usklađivanje sa pravilima EU o bezbjednosti hrane, što može otvoriti mogućnosti za izvoz”, poručuje Nadia Kjučukova iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Fabrika “Monte Bianco” planira da nastavi sa korišćenjem IPARD fondova.

“Mislim da je IPARD najbolji potez koji su Evropska unija i Ministarstvo poljoprivrede mogli da naprave za crnogorske poljoprivrednike. IPARD nam donosi razne koristi i pomoći će nam da sjutra, kada pristupimo EU, dobijemo isti tretman kao i ostali brendovi iz svijeta”, poručuje Radović na kraju razgovora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Afrika
Gost
Afrika

Čuo sam da su velike kredite mogli da uzimaju samo najvjerniji pri vlasti

PosmatracMne
Gost
PosmatracMne

Je l to na trece uvo cujes? Bas se mocarela pravi od politike…Ajde, ne tamburaj!

djuradj
Gost
djuradj

..odlicni su i kvalitetni…

Marko
Gost
Marko

Fina prica. Sirevi su dobri.

domaćica
Gost
domaćica

mmmmm mocarela

Send this to a friend