Ekonomija

Fali nam vozača, automehaničara, auto elektroničara…

Prvi sertifikati menadžerima i vozačima koji je izdao Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju uručeni su na sjednici Grupacije za prevoz putnika i tereta u drumskom saobraćaju Privredne komore Crne Gore.

Sjednicu je vodio predsjednik Grupacije Veselin Salamadija, a u radu su pored članova učestvovali Generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj Dalibor Milošević, direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, rukovodioci sektora za pravne i opšte poslove i edukaciju Privredne komore Mitar Bajčeta i dr Mladen Perazić.

Sekretar Odbora udruženja saobraćaja Zoran Nikolić, kazao je da je Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju pri Komori osnovan početkom oktobra 2017. godine i da je u kratkom periodu ostvario izvanredne rezultate – stekao je međunarodnu akreditaciju za obavljanje tog posla i obučio ukupno 127 menadžera i 26 vozača.

“Nastava je izuzetno posjećena, a polaznici su veoma zadovoljni predavačima. Zato nas raduje uspješan start Centra za obuku”, istakao je Nikolić.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković je na sjednici govorio o dualnom obrazovanju u Crnoj Gori i mogućnostima za saradnju poslodavaca i obrazovnih institucija u kreiranju budućih kadrova.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je u školskoj 2017/2018 godini zaživio u 18 škola iz 12 gradova i obuhvata oko 300 učenika.

“Poslodavci i učenici su izuzetno zadovoljni kako se program odvija. Obuhvaćeno je trogodišnje obrazovanje i đaci su prve godine jedan dan sedmično na praktičnoj nastavi kod poslodavca, druge godine dva, treće godine tri”, rekao je Rajković i dodao da država finansira nadoknadu učenicima za prve dvije godine u iznosima 50 odnosno 70 eura, a da poslodavci u trećoj izdvajaju 100 eura po učeniku mjesečno.

On je naglasio da će dualno obrazovanje za pet-šest godina pokriti sve sektore a privrednike je pozvao da učestvuju u kreiranju kadrova, odnosno da Komora delegira predstavnike za izradu standarda zanimanja i razvoj kvalifikacija.

Slavko Pajović, Plan B, ukazao je na problem deficita mladog kadra u teretnom saobraćaju. Prema njegovim riječima, jako je dobro što se ide u edukaciju mladih vozača ali je istakao problem što oni često mijenjaju poslodavca.

Prevoznik Željko Mugoša je ukazao da iz škole vozači izlaze sa B kategorijom a da im za sticanje potrebnih D ili E kategorije treba od sedam do 10 godina.

Rajković mu je na to odgovorio da završetkom školskog programa “Vozač motornog vozila“ mladi stiču C kategoriju.

Vukosav Marjanović, Markoturs Pljevlja, ukazao je da su pored vozača deficitarni i automehaničari i auto elektroničari.

Ilija Radojević je rekao da je potrebno akcenat staviti na prekvalifikacije i obrazovanje odraslih da bi se riješio problem nedostajućeg kadra.

Generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj pri resornom ministarstvu Dalibor Milošević smatra da je neophodno da privrednici iskoriste mehanizme dualnog obrazovanja, programe Zavoda za zapošljavanje i Centra za edukaciju vozača pri Komori kako bi obezbjedili nedostajući kadar. On je predložio poslodavcima da mlade vozače ugovorno obavežu tokom pet godina trajanja licence.

Razmotrena je Informacija o poslovanju u sektoru saobraćaja za 2017. godinu, u kojoj se navodi da je prosječan broj zaposlenih u ovoj djelatnosti prošle godine porastao 3,7 odsto u odnosu na 2016. Ovaj sektor je upošljavao 5,9 odsto ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori.

Upoređujući podatke iz prethodne i 2016. godine drumski saobraćaj je ostao na približno istom nivou.

Prevoz putnika je porastao 0,4 odsto, a robe je manji 1,5 odsto.

Putnički željeznički saobraćaj zabilježio je pad 27,8 odsto, dok je prevoz robe željeznicom veći za 14,9 odsto.

Promet putnika na crnogorskim aerodromima iznosio je 2,2 miliona, što je 17,7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Kad je pomorski saobraćaj u pitanju bilježimo rast prometa u lukama od 27,4 odsto, od čega je uvoz veći za 9,4 odsto, a izvoz 49,5 odsto u odnosu na 2016.

Tokom 2017.godine intenzivno se radilo na važnim infrastrukturnim projektima koji će značajno unaprijediti ovu privrednu granu. Svakako je najvažnija izgradnja glavne dionice auto puta gdje su realizovani radovi u vrijednosti 176,3 miliona eura na kojima je bilo angažovano 79 domaćih preduzeća i 19 inostranih.

Investiciona ulaganja u infrastrukturu, kao i priliv stranog kapitala kroz privatizaciju privrednih društava, značajno su doprinijeli unapređenju kvaliteta usluga u saobraćaju.

Članovi su diskutovali su i o maksimalnoj visini cijena usluga autobuskih stanica u Crnoj Gori. Maksimalnu cijenu ovih usluga po Zakonu propisuje Privredna komora Crne Gore i njen resorni Odbor će u narednom periodu dati adekvatno rješenje koje neće povisiti cijenu karata.

Send this to a friend