Ekonomija

Farmeri ne mogu izdržati poskupljenja stočne hrane: Država da pomogne ili slijede masovni protesti

Ilustracija, foto: Pixabay

Unija stočara sjevera i proizvođača mlijeka u Crnoj Gori danas je saopštila da crnogorski farmeri koji se bave proizvodnjom mlijeka više ne mogu izdržati svakodnevna poskupljenja stočne hrane, a posebno koncentrovane, te su zatražili pomoć države. Ukoliko im nadležni ne izađu u susret, poručuju da će organizovati masovne proteste.

Predsjednik Unije stočara sjevera Crne Gore Milko Živković kaže da je juče u Nikšiću, u njihovoj organizaciji, održan sastanak farmera, na kom su razmotrili situaciju u tom sektoru u svijetlu poskupljenja stočne hrane.

“Prvi sastanak je održan 10. aprila na Đurđevića Tari i tada je konstantovano da je situacija neodrživa i da se ona ne može riješiti i spasiti ovaj sektor bez intervencije države i resornog ministarstva”, navodi Živković.

Obratili su se premijeru Zdravku Krivokapiću, ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijoviću, te predložili način rješavanja te vrlo ozbiljne situacije i problema.

“Ni poslije mjesec dana od obraćanja nadležnima i više javnih apela nijesmo od njih dobili odgovor i jasan stav, a nijesmo mogli ni organizovati sastanak na kome bismo pokušali riješiti situaciju na obostrano zadovoljstvo. Od tog sastanka do danas cijena žitarica je dodatno porasla za šest odsto pa smo zbog toga organizovali ponovni sastanak kako bismo došli do dogovora kako i šta dalje da radimo. Ministar je zakazao sastanak za utorak 18. maj u 15 sati i nadamo se da će ovoga puta doći i ispoštovati dogovor”, ističe Živković.

Nadaju se da će od ministra čuti predlog za rješavanje složene situacije u najznačajnijem i najvećem sektoru crnogorske poljoprivrede.

“Očekujemo da prihvati naše predloge jer su argumentovani i realni. To su izdvajanja manja nego što su u zemljama regiona, a neuporedivo manja nego u zemljama EU, gdje je model subvencionisanja potpuno drugačiji. Odbijanje naših zahtjeva je bolje nego odugovlačenje jer se gubi strpljenje, unosi se nemir i nezadovoljstvo među domaćinima”, poručuje Živković.

Na sastanku je dogovoreno da će njihovo dalje djelovanje zavisiti od ishoda razgovora.

“Ovakvu situaciju više ne možemo izdržati i stočari će organizovati masovne proteste kojima će skrenuti pažnju nadležnih, kao i javnosti na ozbiljnost problema. O rezultatima razgovora sa ministrom obavijestićemo i EU predstavnike za oblast poljoprivrede. U nadi da protesta neće biti, očekujemo sastanak na kome će naši predstavnici pokušati da dogovore zadovoljavajuće rješenje”, zaključio je Živković.

Send this to a friend