Ekonomija

Fatić: Nakon što su Crnu Goru umalo koštali njene budućnosti, Milatović, Injac i Borovinić Bojović na štetu građana inkasiraće još 60.000 eura

Bogdan Fatić

Bivši ministri najgore Vlade u istoriji Crne Gore, Jakov Milatović, Olivera Injac i Jelena Borovinić Bojović, podnošenjem zahtjeva za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije, pokazali su da nemaju drugog načina da zarade platu, osim iz državnog budžeta, saopštio je poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Bogdan Fatić. 

kako je naveo, upravo na osnovu njihovog najnovijeg postupka, osim što im se očigledno dopao život na račun građana Crne Gore, možemo u punom kapacitetu da vidimo pravu “stručnost” bivših ministara, koji pored navodne “ekspertize”, nijesu u stanju da pronađu drugo radno mjesto. Istini za volju, rijetko koji poslodavac bi bio dovoljno hrabar da zaposli ovakve kadrove, uzimajući u obzir njihove rezultate iz perioda ministrovanja.

Neosporavajući ničije pravo na naknadu koje proizilazi iz člana 36. Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koje se ostvaruje na lični zatjev, u isto vrijeme je korisno ukazati i na četiri osnova po kojima pravo iz stava 1 ovog člana, ne bi moglo važiti da su nekadašnji ministri: “Zasnovali novi radni odnos; Izabrani, imenovani ili postavljeni na drugu funkciju na osnovu koje ostvaruju prihod; Ostvarili pravo na penziju i to sami zatražili”.

Tako će Jakov Milatović i u narednom periodu, na račun građana Crne Gore, mjesečno primati oko 1.586 eura, odnosno za godinu dana inkasirati nešto više od 19.000 eura. Sa druge strane, a po istom osnovu, Jelena Borovinić Bojović će mjesečno primati 1.762 eura, odnosno za godinu dana će ostvariti zaradu od preko 21.000 eura, dok će Olivera Injac za svoj godišnji nerad mjesečno dobijati oko 1.635 eura ili 19.620 eura u narednih godinu dana.

“Svakako da je kumulativni iznos od oko 60.000 eura, koliko će naši sugrađani finansirati nerad nekadašnjih ministara u narednih godinu dana, manji trošak za cjelokupnu državu od materijalne štete koju bi ministarski trio nanio našoj državi, da su ostali i dalje na svojim funkcijama”, zaključuje Fatić.

Send this to a friend