Ekonomija

Finska poručila: CG da iskoristi potencijal i uspjeh će doći

Crna Gora treba da identifikuje posebne oblasti u kojima može da se iskaže, da sarađuje sa susjedima i uspjeh će doći, poručeno je iz ambasade Finske ističući moguću zainteresovanost za poslovnu saradnju sa našim institucijama i kompanija.

Privredna komora Crne Gore i Ambasada Finske organizovale su danas prezentaciju „Kako poslovati sa Finskom”, sa posebnim osvrtom na podršku te države privatnom sektoru na rastućim tržištima.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore je, Ivan Saveljić je govoreći o crnogorskoj ekonomiji, podsjetio na njenu transformaciju tokom vremena iz pretežno industrijske u dominantno uslužnu, sa jakim sektorima bankarstva i turizma.

Naglasio je zalaganje za ponovno jačanje realnog sektora, posebno poljoprivrede i energetike, kroz privlačenje direktnih stranih investicija, što bi imalo pozitivan uticaj na ublažavanje problema izrazitog spoljnotrgovinskog deficita.

“Crna Gora ima značajan potencijal za saradnju sa finskim kompanijama u razvoju poljoprivrede, turizma, posebno zdravstvenog, i energetike posebno obnovljivih izvora energije. U oblasti poljoprivrede to su sektor proizvodnje organske hrane, šumarstva, ribarstva i proizvodnje vode, a u energetici imamo veliki hidropotencijal i značajne mogućnosti za razvoj vjetroelektrana i solarne energije”,  rekao je on.

Prema njegovim riječima, investicioni ambijent je veoma povoljan. Neto priliv direktnih stranih investicija u 2016. je bio 347,4 miliona eura.

“Od 2006. do 2016. godine vrijednost ukupnih investicija iz Finske iznosila je 2,8 miliona eura, što je na niskom nivou. Najveći priliv ostvaren je 2015. godine u vrijednosti od 0,6 miliona eura. U 2016. godini, nije ostvaren priliv direktnih stranih investicija iz ove države”,  rekao je Saveljić.

Obim robne razmjene između Crne Gore i Finske je takođe na niskom nivou i odnosi se uglavom na uvoz proizvoda čija vrijednost je iznosila 5,6 miliona eura u 2016. godini.

“Očekujem da će ovaj skup biti početni korak za razvoj poslovnih odnosa, naprije u trgovini a potom i u drugim oblastima”, rekao je potpredsjednik Komore.

Ambasador Finske u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji Pertti Ikonen kazao je da su došli da ispitaju mogućnosti za poslovnu saradnju sa našim kompanijama privučeni činjenicom da je Crna Gora pred vratima EU.

“Finska je najzelenija i najčistija država na planeti i sve što je u vezi sa time nama je interesantna oblast za saradnju. Dakle, riječ je i o poljoprivredi, energetici, zaštiti životne sredine”, rekao je Ikonen.

Govoreći o mogućnostima Crne Gore da se nametne velikom EU tržištu, on je kazao da je Unija upravo napravljena od malih zemalja te da je Finska jedna od njih koja je u tome uspjela.

“Zajedno sa drugim nordijskim zemljama imamo 25 miliona ljudi. Poruka je da Crna Gora treba da identifikuje posebne oblasti u kojima može da se iskaže, da sarađuje sa susjedima i uspjeh će doći”, smatra ambasador.

On je istakao značaj obrazovanja za razvoj, kako je kazao, ljudskog kapitala koji je najzaslužniji resurs za razvoj njihove ekonomije, uz ocijenu da su finske škole najbolje na svijetu.

“Djeca kod nas već u srednjim školama uče kako da budu preduzetnici”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Finska je dobar ambijent za poslovanje a tome posebno doprinosi odsustvo korupcije.

O finansijskim instrumentima govorio je Mika Vehnämäki iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

On je istakao namjeru da se uspostavi fondacija za saradnju u Crnoj Gori, slična onoj kakva već postoji u Srbiji.

“Želimo da ovdje posijemo sjeme naše buduće saradnje”, rekao je on.

Govoreći o razvojnim fondovima u Finskoj on je istakao katalizatorsku ulogu koji ima državni BEAM, a potom FInnpartnership u podršci održivim biznisima domaćih kompanija koje su u partnerstvu sa preduzećima iz zemalja u razvoju.

“Na Balkanu ne postoji nijedan finski projekat koji bi se ovako finansirao, pa je ovo prilika da ga inicirate. Očekujemo saradnju crnogorskih i finskih kompanijama i veoma smo zainteresovani da vam pomognemo da je uspostavite”, rekao je Vehnämäki, ističući i značaj fonda Finfund ali i onih iz Evropske unije.

O tome kako poslovati sa Finskom izlaganje je imala Siv Ahlberg, programska direktorica, Finnpartnership. Ona je predstavila usluge Finnpartnershipa i poslovne predloge za crnogorska preduzeća.

“Naš zadatak je povezivanje finskih sa crnogorskim kompanijama koje za to budu pokazale interes. Nadam se da će vaši privrednici iskoristiti naše besplatne usluge pri pronalaženju poslovnih prilika u Finskoj, bez obzira na to da li je riječ o uvozu tehnologije, turizmu, poljoprivredi ili sličnom”, rekla je Ahlberg.

Ona je kazala da do sada nijesu bili fokusirani na Balkan, već na Afriku, Aziju i Latinsku energiju te da su uspostavili kontakte sa više od 350 kompanija iz svijeta koje nude poslovne prilike finskim preduzećima.

Skup je okončan bilateralnim sastancima potencijalnih partnera iz Finske i Crne Gore, uz očekivanja da se, nakon dobre pripreme, sljedeći skup privrednika dvije zemlje održi već na jesen ove godine.

 

Send this to a friend