Ekonomija

Fidelity consulting: Zar je grijeh da koncesionar plati 93 miliona eura više za aerodrome?

Foto: CdM

Kompanija Fidelity consulting odgovorila je Ministarstvu saoobraćaja koje je reagovalo na analizu pomenute konsultanstke firme. Ističu da nigdje u svojoj analizi nijesu saopštili da se protive davanju aerodroma pod zakup, ali da se i te kako protive da koncesiona naknada bude 100 miliona eura, jer su uvjereni da država može dobiti mnogo više.

<<<Ministarstvo: Sačuvaćemo kapitalne projekte od naručenih i netačnih analiza<<<

“Prvo i osnovno, u samoj analizi smo naveli da je ista lišena bilo kakve politike. Ko god je pročitao navedeni materijal, mogao se uvjeriti u tu tvrdnju. Zbog toga zahtijevamo da se politika izmjesti iz ove priče, makar kada pišete o nama. Ako ne znate, 98 odsto naših prihoda dolaze od privatnih kompanija i međunarodnih organizacija; svega dva odsto je došlo od aranžamana sa kompanijama u državnom vlasništvu. Morate shvatiti – nemamo nikakvih skrivenih interesa u ovoj priči”, kazali su u ovoj kompaniji.

Konačno – u polemici oko koncesionog akta napokon čuo se glas ministarstva saobraćaja i pomorstva koje je odgovorno za…

Gepostet von Fidelity consulting am Dienstag, 4. September 2018

Jasno poručuju da nijesu protiv valorizacije Aerodroma Crne Gore već da je cifra koja se kreće između 50 i 100 miliona eura za jednokratnu koncesiju jednostavno preniska.

“Zar je grijeh tražiti da koncesionar plati više državi Crnoj Gori? I to čitavih 93 miliona više od onog što piše u koncesionom aktu? Da li ministarstvo voli Crnu Goru više od nas jer tražimo više novca za koncesije?”, pitaju oni.

Treće, dodaju, u javnom diskursu se uvijek govori da se projekti stalno kritikuju a da se ne daju prijedlozi kako bi se stvari drugačije uradile.

“U tom smislu, mi smo dali prijedlog da se naši aerodromi razvijaju kao dubrovački aerodrom, kroz snažnu podršku iz bespovratnih EU fondova. Da li je grijeh tražiti novce koji se ne vraćaju a koji bi se upotrijebili za razvoj naše infrastrukture? Da li je grijeh što želimo da transparentno podržimo rad nacionalne aviokompanije jer je ona indirektno odgovorna za generisanje nekoliko stotina miliona eura prihoda od turizma, a čiji rad može biti ugrožen koncesionim aranžmanom?”, ističu u ovoj kompaniji.

Pitaju ministarstvo zašto nijesu mogli da dobiju detaljnu ekonomsku analizu kako su tražili od ovog vladinog resora, već su dobili odgovor da je ista internog karaktera.

“Uvjeravamo vas da ne bi radili našu, prilično detaljnu analizu (kako vi pišete naručenu) da smo dobili inicijalnu analizu na osnovu koje je pripremljen koncesioni akt. Evo i konstruktivnog prijedloga – dostavite nam navedenu analizu kako bi je pogledali i pripremili se za 10. septembar i javnu raspravu”, kazali su u kompaniji.

Osvrnuli su se i na izjavu Ministarstva da je analiza koju su objavili naručena.

“Bićemo vam veoma zahvalni ako nam navedete i ko je naručio našu analizu, kako bi znali kome da uputimo veliku tortu, malo kikirikija i litar i po koka-kole, kao mali znak pažnje za pomenuto angažovanje. Usput budi napisano, do sada smo na Finomen blogu objavili preko stotinu tekstova i analiza koje nikad niko nije platio niti naručio. To znaju svi koji godinama prate naš rad; beskompromisno pišemo o ekonomskim temama; toplo vam preporučujemo da detaljno pročitate neke od njih kako bi se upoznali sa našim načinom razmišljanja”, ističu u kompaniji Fidelity consulting.

7 Komentara na "Fidelity consulting: Zar je grijeh da koncesionar plati 93 miliona eura više za aerodrome?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend