Ekonomija

Finance: Rastoder želi udio i u Montenegro Airlines

Rastoder (Finance)

Slovenačka vlada razmotriće zajedničko ulaganje sredstava u Air Adriatic, novu avio-kompaniju koju je uspostavio Izet Rastoder a koja je prošle sedmice kupila kompletnu imovinu propalog Adria Airwaysa a ljubljanski list Finance piše da je Rastoder zainteresovan za sticanje udjela i u Montenegro Airlinesu, koji već nekoliko godina traži kupca.

Rastoder, rođeni Beranac poznat i kao “kralj banana” zbog svog ogromnog poslovanja s tim voćem, pribavljao je ostatke bivše nacionalne aviokompanije putem svoje novoosnovane firme Air Adriatic.

Prema pisanju Financi, Rastoder je već razgovarao s Nenom Dokuzov iz slovenačkog Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, dok ministar Zdravko Počivalšek razmatra potencijalno učestvovanje države u poslu sa Rastoderom, ali pod uslovom da ime “Slovenija” bude dio imena avionske kompanije.

Rastoder je dužan da tokom sljedećeg mjeseca plati 45.000 eura za imovinu Adrije, koja se sastoji uglavnom od dozvola za let, uključujući i njen vrijedni sertifikat avionskog operatora (AOC), kako bi stekla prava koja dolaze s licencama.

Kupac će morati da preduzeti određene mjere kako bi dozvole ponovno mogle postati valjane.

Adria posjeduje još nešto imovine, uključujući marku i sjedište, koja će se kasnije naći na prodaju.

Rastoder će moći da iskoristi sve prednosti Adrijinog članstva u raznim organizacijama i zakupi preostalu infrastrukturu, kao što su njegovo ime, zgrada i oprema .

Adria Airways, kojeg je njemački finansijski fond 4K Invest preuzeo 2016. godine, pao je u stečaj prošle jeseni, nakon godina financijskih poteškoća.

Nakon propasti, vlada je razmotrila uspostavljanje novog nacionalnog prevoznika kako bi zadržala povezanost Slovenije sa svijetom, međutim, ta je mogućnost na kraju odbačena kao ekonomski neisplativa.

Slovensko društvo za upravljanje imovinom u državnom vlasništvu (BAMC) od tada je predložilo vladi da subvencionira letove iz Ljubljane do ključnih čvorišta grupe Lufthansa – Frankfurta, Minhena, Ciriha i Brisela – u cilju povećanja postojećih frekvencija.

Međutim, ministar Počivalšek zalagao se za osnivanje novog nacionalnog prevoznika u saradnji s inostranim partnerom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lazine
Gost
Lazine

Raspitajte se ko je ovaj tzv. Biznismen i ni slučajno Crny Gora ne treba bilo kome da prodaje MA i ne slušajte one mediokritete poput Konjevića koji pojma nemaju šta znači za našu Crnu Goru znači Montenegro erlajns!

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Nemojte mu dat udio, sve mu dajte. Odavno se zna da privatnik bolje rukovodi firmom no drzavni uhljeb.

Eho
Gost
Eho

Bogatoj sloveniji se NE isplati nacionalna avio kompanija,ali siromasnoj cg SE isplati jer to je vjerovatno najbolji nacin za izvlacenje para Iz budzeta i uhljebljenje partijskih kadrova…

Send this to a friend