Ekonomija

Finansijski sistem relativno stabilan, ima umjerenih rizika

Centralna banka Crne Gore

Crnogorski finansijski sistem relativno je stabilan, ali su prisutni rizici umjerenog intenziteta, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavao Radoje Žugić, guverner Centralne banke i predsjedavajući Savjeta.

Iz Centralne banke Crne Gore saopšteno je da je na današnjoj sjednici razmatrana Informacija o stanju finansijske stabilnosti za drugi kvartal 2018. godine, kao i tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta, te je konstatovano da je nastavljen kontinuitet pozitivnih kvartalnih stopa rasta BDP-a u Crnoj Gori, što pozitivno utiče na sistemske rizike.

“Pozitivni signali, u smislu ekonomskog rasta, dolaze i iz regiona i Eurozone”, ističu u CBCG.

Kako navode, ekonomski pokazatelji za prvih šest mjeseci 2018. godine ukazuju na snažniji nastavak pozitivnih kretanja iz prethodne godine.

“Naime, tokom prva dva kvartala 2018. godine zabilježen je značajan rast u većini sektora u odnosu na isti period 2017. godine. Povećan je obim aktivnosti u građevinarstvu, trgovini, turizmu i industriji, gdje je posebno visok rast ostvaren u sektoru energetike, od čak 117,8 odsto. Procjena realne stope rasta u prvom polugodištu je oko 4,7 odsto, na osnovu kvartalnih procjena”, kazali su iz CBCG.

Zabilježeni su pozitivni trendovi i kod određenih fiskalnih indikatora.

“Izvorni prihodi budžeta za prva dva kvartala 2018. godine su za 12 odsto viši u odnosu na uporedni period prošle godine. Što se budžetskih rashoda tiče, oni su za 7,9 odsto viši u odnosu na isti period prethodne godine, dok su 4 odsto niži u odnosu na plan. Rast rashoda je posljedica veće realizacije kapitalnog budžeta u odnosu na isti period 2017. godine”, objašnjavaju u Centralnoj banci.

Ocijenjeno je i da su vidljivi efekti fiskalne konsolidacije, što se, između ostalog, odrazilo i na nedavno poboljšanje kreditnog rejtinga Crne Gore od strane agencije Moody’s.

“Kontrola fiskalnih rizika i prateće strukturne reforme su trenutno ključne aktivnosti za očuvanje fiskalne, a posljedično i finansijske stabilnosti tokom srednjeg roka”, ističu u Centralnoj banci.

Konstatovano je da su indikatori stabilnosti i kvaliteta poslovanja na bankarskom, tržištu osiguranja i kapitala pozitivni i bilježe pozitivne tendencije.

“Ukupna aktiva banaka je na kraju drugog kvartala 2018. godine iznosila 4,31 milijardu eura i ostvarila je rast od 4,3 odsto na kvartalnom nivou. Kreditna aktivnost banaka, mjerena preko novoodobrenih kredita, za prvih šest mjeseci 2018. je iznosila 609,5 miliona eura, što je za 6,9 odsto više u odnosu na isi period prošle godine”, dodaju u CBCG.

Članovi Savjeta su razmatrali preliminarne rezultate supervizije nad dvijema bankama kod kojih su prisutne određene ranjivosti i diskutovali o mogućem uticaju materijalizacije rizika u tim bankama na ukupan sistem.

Sjednici su prisustvovali svi članovi Savjeta, ministar finansija Darko Radunović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović i predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović. Po pozivu, sjednicama Savjeta prisustvuje i direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

 

Send this to a friend