Ekonomija

Finansiranje koje najavljuje OTP grupa doprinijeće rastu domaće ekonomije

Projektno finansiranje koje najavljuje OTP grupa, uz kontinuirano jačanje bankarskog sistema naše zemlje, proširiće ekonomsku bazu, ojačati fiskalnu održivost i dati doprinos finansijskoj i makroekonomskoj stabilnosti, kao i rastu domaće ekonomije, ocijenio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na današnjem sastanku sa rukovodstvom te mađarske grupacije i Crnogorske komercijalne banke.

<<<CKB i Podgorička banka biće najjači igrači na tržištu i pouzdan partner Vladi<<<

Kako je saopšteno iz CBCG, na sastanku je bilo riječi o preuzimanju Societe Generale Bank Montenegro od strane OTP grupe i daljem postupku integrisanja.

“Ocijenjeno je da je ovim angažmanom OTP grupa pokazala ozbiljnu posvećenost crnogorskom bankarskom tržištu. Ova akvizicija je, uz ostvarene rezultate poslovanja, potvrdila i da je OTP grupa veoma značajan subjekt i na međunarodnom bankarskom tržištu”, navodi se u saopštenju.

Žugić je kazao da je zadovoljan planom koji je OTP grupa najavila u vezi sa daljim postupkom akvizicije, posebno u segmentu poboljšanja kvaliteta usluga za klijente, kao i projektnog finansiranja koje će biti usmjereno na valorizaciju resursa kojima Crna Gora raspolaže.

Po riječima predsjednika i glavnog izvršnog direktora OTP grupe Šandora Čanjija, ta grupacija je u prošloj godini ostvarila profit veći od milijardu eura, a prema stresnom testiranju koje je sprovela Evropska centralna banka zauzela je visoko 9. mjesto, što je svrstava u grupu najstabilnijih banaka u Evropi.

“Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje na planu ostvarivanja zajedničkih ciljeva, posebno u dijelu daljeg snaženja bankarskog sistema i finansijske stabilnosti, te pružanja doprinosa dinamiziranju privrednog rasta”, zaključuju u CBCG.

Send this to a friend