Ekonomija

Fond PIO u minusu 44 miliona

Za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za prvi kvartal ove godine iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 44,44 miliona eura ili 44,34 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO, kazali su Danu  iz te institucije.

„Ovakvo kretanje izvora finansiranja izdataka u prvom kvartalu je uobičajeno jer je dinamika izvršenja rashoda Fonda prilično ujednačena tokom godine, dok je ostvarenje izvornih prihoda tokom godine najniže u prvom kvartalu”, kazali su iz Fonda PIO.

Deficit Fonda PIO za šest mjeseci prošle godine iznosio je 74,46 miliona, ili 37,93 odsto, dokje za 11 mjeseci prošle godine iz budžeta za penzije dotirano čak 129,39 miliona eura.

“Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta”, naveli su iz Fonda PIO, na čijem je čelu Dušan Perović.

Prema poslednjim podacima za mart tekuće godine, broj korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koje isplaćuje Fond PIO Crne Gore je 124.400, od čega u Crnoj Gori 115.075, a van Crne Gore 9.325 korisnika prava.

U Crnoj Gori je, kako su naveli iz Fonda PIO, 108.824 penzionera (starosnih 59.367 ili 54,55 odsto, invalidskih 21.120 ili 19,40 odsto i porodičnih 28.337 ili 26,04 odsto ) i 6.251 korisnika ostalih prava.

“U poređenju sa decembrom 2016. godine broj korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja je veći za 908 korisnika ili 0,74 odsto, broj penzionera za 1.030 ili 0,88 odsto, dok je broj korisnika ostalih prava manji za 122 ili 0,02 odsto. Smanjenje broja korisnika ostalih prava je očekivano jer se ova prava više ne ostvaruju kod Fonda PIO, već se radi o stečenim pravima”, naveli su iz te institucije.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Momo Joksimović kazao je kako očekuje da će deficit Fonda PIO rasti iz godine u godinu, iz razloga što Crna Gora nema nove proizvodne kapacitete niti se otvaraju nova radna mjesta, što je i glavni razlog zbog čega se značajna sredstva iz državnog budžeta dotiraju za isplatu penzija.

“Upravo iz tih razloga Fond PIO nema dovoljno sredstava, a na drugoj strani, država se sve više zadužuje. Ne možemo da servisiramo ni redovne potrebe ni u javnom sektoru niti prema penzionerima. Sada i Međunarodni monetarni fond insistira na smanjenju penzija, koje su u Crnoj Gori bijedne, zbog čega penzioneri jako loše žive. Istraživanja su pokazala da imamo najgori standard u Evropi, osim Makedonije, koja je jedina iza nas”, naveo je on.

Joksimović je podsjetio da 70 hiljada penzionera mjesečno prima ispod 285 eura, 38 hiljada prima penziju koja je manja od 193 eura, koliko iznosi minimalna zarada u Crnoj Gori, dok 9,5 hiljada pripadnika trećeg doba živi od penzije koja je ispod 125 eura, a blizu 3.000 dobija penziju koja je manja od 100 eura, a većina penzionera bukvalno izdržava po nekoliko članova svoje porodice, zbog ogromne nezaposlenosti, rekao je Joksimović.

Po njegovim riječima, Fondu PIO je u prošloj godini nedostajalo u prosjeku, oko 37 odsto sredstava.

“U ovoj godini fali više iz razloga što se povećava broj penzionera, ali ne raste broj zaposlenih, a po tom pitanju se ništa ne preduzima. Postojeći sistem finansiranja Fonda PIO je neodrživ. Pripremaju se izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim će se, vjerovatno, predvidjeti još rigidnija rješenja od postojećih, pa shodno tome, budući penzioneri mogu da očekuju smanjenje penzija “, naveo je on.

Za Joksimovića je neprimjeren i odnos između plata i penzija, jer su, kako je kazao, plate značajno povećane, za razliku od penzija koje, nakon mizernog povećanja, stagniraju.

Penzije vratilo 290 majki

Na pitanje da li će korisnice penzija, koje su zamijenile penzije za naknade za majke sa troje i više djece imati mogućnost da umjesto naknada ponovo uzmu penzije, iz Fonda PIO su kazali da je tokom prošle godine, na lični zahtjev korisnica penzije, radi ostvarivanja prava na naknade obustavio isplatu penzija za 4.761 korisnicu.

“ Nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je iznos naknade umanjen, Fond je na zahtjev 290 korisnica donio rješenje o uspostavljanju isplate penzija. Dakle, sve korisnice penzija kojima je izvršena obustava isplate penzija radi ostvarivanja prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, imaju mogućnost ponovnog uspostavljanja isplate penzija. Jedini uslov za ponovnu uspostavu penzije je dokaz o prestanku prava na naknadu kod Centra za socijalni rad, koji se dostavlja uz lični zahtjev za uspostavu penzije”, kazali su iz Fonda PIO.

Send this to a friend