Ekonomija

Fond PIO za 5.995 građana izdvaja 6,6 miliona godišnje

Foto: Portal RTCG

Fond PIO za ostala prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja naknade za tjelesno oštećenje, tuđu pomoć i njegu, naknade invalidima rada i dodatak na spomenicu, koja po podacima iz februara koristi 5.995 osoba, mjesečno potroši 550.811 eura.

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Pobjedi su objasnili da su ostala prava stečena po starom zakonu i više se ne mogu steći, osim prava na tjelesno oštećenje. Ono se i po važećem zakonu može ostvariti i tih korisnika je najviše 4.540.

“Pod stavkom “ostala prava” su novčane naknade za tjelesno oštećenje, tuđu pomoć i njegu, naknade invalidima rada i dodatak na spomenicu. Ova prava, osim tjelesnog oštećenja, su prava stečena po starom zakonu i više se ne ostvaruju u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja”, pojasnio je direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Pravo na novčanu naknadu po osnovu tjelesnog oštećenja, objasnio je, imaju samo osiguranici sa tjelesnim oštećenjem od najmanje 50 odsto, ali isključivo ako je prouzrokovano povredom na radu ili profesionalnom bolešću.

Po zakonu, pravo na punu invalidsku penziju se, između ostalog, stiče kad nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, a na djelimičnu invalidsku penziju sa gubitkom radne sposobnosti od 75 odsto.

Direktor Fonda PIO pojašnjava da se sve vrste naknade kreću u različitim rasponima.

“Tjelesno oštećenje se kreće od 32,9 do 109,9 eura, u zavisnosti od stepena oštećenja. Tuđa pomoć i njega je od 38,6 do 274,6 eura. Dodatak na spomenicu se kreće od 50,6 do 441,5 eura, a naknade invalidima rada od 170,4 do 700,5 eura”, kaže Perović.

Broj penzionera koji ostvaruju ovo pravo se smanjuje, što potvrđuju podaci sa sajta Fonda PIO-u januaru ove godine
pravo pod stavkom “ostale naknade” imalo je ukupno 6.018 osoba, a u februaru 5.995.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovo
Gost
jovo

Ovaj perovic je licno naredio svojim sluzbenicima da moraju svakog novog penzionera uclaniti u nvo savez penzionera. Mjesecno im po tom osnovu daje 50.000. Pa pomnozi sa 12 mjeseci i 10 godina koliko je direktor. Dje su te pare perovicu?

Pecicanin
Gost
Pecicanin

Priča bez osnova i argumenata. Niko nikoga ne učlanjuje prisilno u savez penzionera, vec se u savez učlanjuje dobrovoljno.

Misko
Gost
Misko

Glupost

gagi
Gost
gagi

A sto mislis Perovicu koliki je MJESECNI trosak voznog parka,svih drzavnih ustanova,mobilni telefoni,nerad i neznanje sluzbenika isl.Ti kao da ne zivis u CG ili se pravis MUTAV. 30 hiljada sluzbenika u drzavnim organima je VISAK. E ko vas glasa i podrzava gori je od vas.Dobro te “isturio” Radijator da “progovoris” i ispipas puls sirotinji,to tebe ne dolikuje.Ukinite SVE,da bi opstali… Više »

Send this to a friend